1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Бързата мода- дрехи, пълни с пестициди и ГМО памук

БГ Бизнес

Тези дрехи са отровни, но се купуват масово, защото са евтини, казва експерт

"Бързата мода (fast fashion) е също толкова вредна както и бързата храна (fast food). Fast fashion са дрехи, които хората купуват, носят и изхвърлят за много кратък период от време", каза пред БНР Деян Ангелоев, експерт по корпоративно облекло.

„Те нямат никакви качества, те са отровни за кожата, предизвикват алергии, тъй като много химикали са вложени – пестициди, инсектициди, торове. Това в допир с тялото създава негативна комбинация. Те отделят микрофибри при пране, те нямат дълъг живот“, добави Деян Ангелоев.

По думите му, качествените дрехи от органичен памук залагат на принципа 30-30-30. Това означава минимум 30 носения, 30 пранета и 30 пъти сушене.

„Хората не осъзнават, че ако си купят органични дрехи ще ги носят по-дълго. Те са модни, отговарят на норми и могат да се носят дълго време. Тялото ще се чувства здраво“, каза експертът по корпоративно облекло.

Той добави, че в производството на една fast fashion тениска влизат 16% инсектициди и 6% пестициди, а памукът, от който се произвеждат е ГМО. За производството й са необходими 2700 литра вода, каза Деян Ангелоев.

По думите му, fast fashion струва евтино, тъй като материалите са некачествени и се използва детски труд. Цената на истинските органични дрехи е по-висока, тъй като те могат след дълга употреба да се разградят в природата или да се използват отново за производство на органични дрехи.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии