1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

1,5 млн. евро дължат български застрахователи на европейското бюро "Зелена карта"

БГ Бизнес

Сумата е трябвало да бъде изплатена още до края на миналата година

1,5 милиона евро дължат български застрахователи на европейското бюро "Зелена карта" за застраховката "Гражданска отговорност" за чужбина. 

Сумата е трябвало да бъде изплатена още до края на миналата година. Затова Комисията по икономика в Народното събрание прие законопроект за санкции към некоректните застрахователи. 

От 2018 година задълженията са стопени от 20 млн. евро, съобщи министърът на финансите Асен Василев, но за неразплатеното Комисията за финансов надзор трябва да има механизъм за контрол, настоя той.

"Нашият регулатор няма регулаторен лост, с който да може да санкционира неизправните бюра и да ги накара да си изпълнят задължението. Това налага текущия законопроект. Той това и прави. Единственото, което прави е, че казва както съществуващите договори, които са абсолютно доброволни, всяка компания решава дали иска да издава застраховка Гражданска отговорност за чужбина или не. Трябва да може, ако ги издава и си е подписала договор, да имаме регулаторен надзор на този договор", обясни Василев. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии