1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Теменужка Петкова: От „Инерком“ отговориха на всички депутатски въпроси

БГ Бизнес

Министърът посочи отново, че познава собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова и семейството ѝ от 20 години. Смея да твърдя, че те са почтени хора и не виждам някаква причина да се драматизира в тази посока, каза тя

От страна на „Инерком“ бяха дадени отговори на всички въпроси, които народните представители поставиха. Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова обобщи в предаването „Лице в лице“ изслушването в специалната анкетна комисия по сделката.

На заседанието на въпроси отговаряха представители на потенциалния купувач, тя самата в качеството ѝ на министър и председателят на КЕВР Иван Иванов. Основно депутатите са се интересували от финансирането на сделката – произхода на финансирането и налице ли е собствен капитал на компанията, за да получи такова финансиране, каза Петкова.

Самото създаване на анкетната комисия тя смята за изключително полезно, защото се надява „да даде отговор на много от въпросите, които възникнаха в обществото“.

Снимка: bTV

„Разбира се, от компанията се позоваха на клаузите за конфиденциалност, които, очевидно, са много сериозни по отношение на ангажиментите на купувача и продавача. Така че те не можаха да предоставят информация в детайли, но това, което стана ясно, е, че в момента тече процедура по отношение на произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дали подобна сделка е допустима. Това, което споделиха финансовите консултанти на компанията, е, че банките изчакват произнасянето на КЗК, за да могат да вземат своите решения. Имена на банки не бяха споменати“, каза министърът.

От „Инерком“ са посочили, че има банки, които проявяват интерес към сделката.

Снимка: bTV

Петкова посочи, че не може да говори за конкретни имена, които се цитират в публичното пространство, защото държавата няма отношение към сделката.

„Държавата винаги се е интересувала от това какво се случва с електроразпределителните дружества и неслучайно тази дейност подлежи на много строга регулация. Гаранцията на държавата, че тези дружества се управляват и изпълняват своите ангажименти така, както предвижда нашето национално законодателство, е КЕВР и закона за енергетиката“, каза министърът.

Снимка: bTV

Тя увери, че ако някоя от компаниите не изпълнява ангажиментите си, има възможност при най-малкото нарушение собственикът да бъде отстранен от управлението на дружеството.

Теменужка Петкова посочи отново, че познава собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова и семейството ѝ от 20 години. „Смея да твърдя, че те са почтени хора и не виждам някаква причина да се драматизира в тази посока“, каза тя.

На въпрос за преговорите с американските централи министърът посочи, че те все още не са започнали. Мисля, че те са наясно, че ситуацията няма как да продължи, мисля, че ще имаме добър диалог с тях и ще постигнем решение, което да е в интерес и на двете страни, каза Петкова.

Вижте целия разговор във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии