Световните борси затъват (видео)

БГ Бизнес
 

Финансовата криза се задълбочава  

Икономиката на Съединените щати понася все по-тежки удари от световната криза. Търговията на Уолстрийт за пореден ден приключи с огромен спад. Дилърите са обхванати от паника, защото към опасенията им от икономическо естество, се добавят и такива от политически характер.

Промишленият индекс Дау Джоунс изгуби над пет процента от стойността си. Още по-тежко са засегнати компаниите, които следи по-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500. Той изгуби почти седем процента от стойността си. Това е най-ниското равнище на индекса от октомври 1997 година.

Финансовият консултант Лиз Милър смята, че пазарите са обезпокоени от възможността големите производители на автомобили да обявят фалит. Така още хиляди и хиляди работници ще се присъединят към милионите безработни. Последните данни за безработицита показват, че сега тя регистрира рекордно високи стойности за последните 16 години. А има и други опасения.

"Преди няколко седмици почувствахме известна стабилност. Инвеститорите видяха, че глобалният отговор на финансовата индустрия е разумен и има шансове да успее. Така че страховете бяха само икономически. През последната седмица обаче във Вашингтон бяха извършени доста промени. Прокрадва се усещането, че вече няма доверие в политическите действия в отговор на кризата. Затова сега към икономическата несигурност се добавя и политическата. А това е трудна за преглъщане комбинация", коментира Лиз Милър.

Министърът на финансите на Съединените щати Хенри Полсън окачестви сегашната финансова криза в света като събитие, "което се случва веднъж или два пъти на сто години". Той обаче предупреди, че налагането на прекалено строги регулаторни мерки няма да даде очакваните резултати.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст