Добруджанските зърнопроизводители били пред фалит

БГ Бизнес
 

Според тях няма пазар на зърно и дори и да искаш да го продадеш, няма кой да го купи

Четиристотин хиляди тона пшеница стоят в складовете на добруджанските зърнопроизводители. Според тях няма пазар на зърно и дори и да искаш да го продадеш, няма кой да го купи. Предлаганите от търговците 150 лева за тон, не само че не покриват разходите за произовдство, но и водят до загуба от поне 30 лева на декар.

В складовете на земеделската кооперация в добричкото село Дончево имат непродадени 4500 тона пшеница. Председателят Ради Георгиев повече от 30 години се занимава със земеделие, но криза като тази помни.

По принцип аз до края на месец ноември винаги продавам продукцията и се разплащам до 25 декември с хората. Това ми е първата година, в която имам затруднения с реализицаията на проудкцията, заяви той.

Според него ценат на която трябва да продава пшеницата е поне 280 лева за тон. Иначе работи на загуба, а до края на годината трябва и ренти да даде на 1600-те кооператори.

Международната криза хвана и нас. Не може да имаш продукция, а да няма реализация. Аз това го отдавам предимно на изключително лошата политика на правителството. Стопанската година изтече на първи октомври, трябва да си получим парите за единица площ от ЕС плюс това трябва да получим и парите си от бюджета на страната. Това виждам аз решението. Мен субсидии февруари, март не ми трябват. Мен ми трябват сега, допълни Ради Георгиев.

Според Иван Гочев - управител на Добруджански агробизнес център, хлябът трябва да поевтинее поне с около 40%. В момента се произвежда скъп хляб, защото са купили скъпо зърно, допълни той.

Гочев прогнозира цената на пшеницата да падне още и да стигне до 100 лева на тон. Това ще доведе до фалити, особено на по-малките производители. И ако евросубсидиите на единица обработваема площ не бъдат платени веднага, то следващата реколта е обречена на провал.

Много е важно в момента хората да имат пари за тор, за това алармирам и МС и МЗ да побързат с преките плащания към хората, тъй като в момента те не си ли купят тор и не наторят ли януари, февруари това означава абсолютен провал на новата реколта. Ако сме изкаравали добиви 450 средно за страната при липсата на пари за тор ще изкараме около 200, категоричен е Иван Гочев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст