Плащаме и за енергиен сертификат на сградите (видео)

БГ Бизнес
 

За всеки обследван квадратен метър таксата е между 60 ст. и 2 лв.

Скандален текст в току що приетия от депутатите Закон за енергийната ефективност ни вмени още едно задължение да плащаме пари на частни фирми. Ако обитавате по-голям блок или кооперация старо строителство, вие и съседите ви трябва да се сдобиете с енергиен сертификат на сградата. Документът се издава от специализирани фирми, извършващи енергийно обследване.

За всеки обследван квадратен метър жилищна площ или идеална част се плаща такса между 60 стотинки и два лева. От енергийното министерството обясняват, че енергийния сертификат е вменен с директива на ЕС.

Сертификатът е задължителен за всички жилищни сгради с разгъната застроена площ над хиляда квадратни метра. Тоест това е задължително за милион и половина апартаменти в България. Освен лист хартия частните фирми за енергийно обследване трябва да ни напишат конкретни препоръки как сградата може да се ремонтира и да ползва много по-малко енергия.

„Той показва какви стъпки трябва да се предприемат вътре в сградата и ще дава конкретни проценти колко енергия може да се спести при бъдещи и предстоящи ремонтни работи”, обясни Костадинка Тодорова, МИЕ.

Ако със съседите си пазите всички чертежи на сградата таксата за обследване е 60-80 стотинки за всеки квадратен метър площ. Ако нямате нужните документи, и не ви се занимава да обикаляте общини - таксата скача на два лева за квадрат. Добрата новина, е че няма изричен срок, в който трябва да си издадете сертификат и да наемете частната фирма. Лошата е, че без този енергиен сертификат след месеци няма да можете нито да отдавате под наем, нито дори да продадете обитаваното жилище.

Ами ако съседите ви не искат?


При продажба или при договор за наем нотариусите ще ви изискват задължително такъв документ. Без него няма да ви се изповядва сделка.

Другата лоша новина е че, след като получите сертификата, вие и съседите ви трябва да изпълните препоръките за повишаване на енергийната ефективност в срок до три години. Иначе има глоба от 30 хиляди лева.

Веднъж издаден сертификатът поражда задължение


Докато медиите и депутатите дебатираха върху предложението един блок една сметка за парно, енергийния сертификат бе изгласуван абсолютно незабелязано в Закона за енергийната ефективност. Оттук нататък, това което може да промени закона, е единствено президентското вето.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст