Отложиха увеличението на пенсиите за догодина

БГ Бизнес
 

Държавата предприема и допълнителни мерки, за да се бори с последиците от финансовата криза

Управляващите отложиха от януари за април увеличението на пенсиите с преизчислението им, на база трудов стаж. Увеличението ще е с около 9 на сто. Това бе прието на заседанието на Политическия съвет на тройната коалиция за бюджета през следващата година.

Втората стъпка за увеличение на пенсиите е предвидена за 1 юли. За тогава е планирано и следващото увеличение на бюджетните заплати с 10  на сто. Детските надбавки ще бъдат повишени на 35 лева от януари.

Минималната заплата ще стане 240 лева.

Съветът на коалицията одобри новото разпределение на осигурителната вноска в съотношение 8 на 10 на 12, съответно между работник, работодател и държава. Здравната вноска става 8%. Така данъчно-осигурителната тежест ще намалее с повече от 2%.

От 1 април догодина пенсионерите ще получават 700 лева максимална и 125 минимална пенсия. Това стана ясно от изявлението на премиера Сергей Станишев след заседанието на политическия съвет на коалицията снощи

Станишев обясни, че държавата ще вложи 400 милиона лева допълнителни инвестиции в реалния сектор, за да се бори с последиците от световната финансова криза.

В деня, в който Световната банка призова България да подготви спешен план в случай, че икономиката пострада сериозно от глобалната криза, премиерът Сергей Станишев обяви, че държавата ще вложи допълнителни 400 млн. лева в реалния сектор.

"Допълнителни капиталови разходи, освен 7-те процента от Брутния вътрешен продукт, които са планирани, ще са, за да може да се почувства положителният ефект", заяви Сергей Станишев.

За да има повече кредити за малкия и средния бизнес капиталът на Банката за развитие ще стигне до 500 млн. лв. Тя от своя страна ще отпуска кредитни линии на търговските банки.

За подобряване на бизнес средата у нас догодина започва ускорено изграждане на индустриални зони. Това ще стимулира преките чуждестранни инвестиции.

Също догодина няма да бъдат забравени и българските пенсионери, обясни премиерът Сергей Станишев и отхвърли обвиненията, че правителството вдига парите на възрастните хора преди провеждането на редовните парламентарни избори.

Пенсиите ще бъдат вдигнати с 20% от първи април 2009 година.

"Това, ако щете, е предизборен ангажимент и ние последователно го спазваме, в продължение последните три години", отбеляза премиерът и добави "Средната пенсия е скочила почти със 100% и аз смятам, че това е достойнство на управлението".


В заключение министър-председателят категорично отхвърли информацията в медиите, че е взето решение фискалният резерв на страната да бъде използван при евентуални проблеми в банковата система.   

Едва ли в България е имало по-труден период

за проектиране на макрорамката на бюджета - думите са на финансовия министър Пламен Орешарски, ден след като Съветът на тройната коалиция прие проектобюджета за следващата година. По време на третата годишна среща на правителството с бизнеса той представи заложения за 2009 година сценарий за развитие на  българската икономика.

Проектът на Бюджет 2009 е един умерен сценарий за развитието на българската икономика, но правителството е готово и за влошаване на ситуацията, каза  министърът на финансите.

"В бюджета за следващата година е заложено в края на годината инфлацията да е 5,4 на сто, а ръстът на икономиката - 4,7 на сто. Заложеният излишък е 3% с предвиден буфер при необходимост той да се свие и средствата да отидат за допълнителни инвестиционни проекти. Преките чуждестранни инвестиции ще достигнат 5 млрд. евро", отбеляза Пламен Орешарски.

 http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2126.jpg


"На мен ми се ще да чуем, че освен, че бюджетът ще бъде съобразен с реалностите, които произтичат от света, ясно да стане на публиката, че няма да се харчат ценни международни валутни резерви за безсмислени покупки на големи проекти. Да се купуват непроизводствени мощности и единици в областта на отбраната, която не създава работни места", заяви Иван Искров.

Сривът на фондовата борса, в размера на чуждестранните инвестиции, поскъпването на кредитите и все по-трудното отпускане на банкови заеми бяха отбелязани като преки ефекти от световната криза у нас.

Все пак стана дума и за положителен ефект от кризата - поевтиняването на петрола, от там на горивата. Очаква се резултатът да е овладяване на скока на инфлацията, а може би и поевтиняване на храните.

 

 http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2127.jpg

 

 http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2125.jpg

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст