Бизнесът иска засекретяване на Търговския регистър (видео)

БГ Бизнес
 

Според експерти обаче не търговският регистър, а улиците са като каталог на състоятелните личности.

След поредното отвличане за откуп, представители на бизнеса у нас предложиха да бъдат засекретени онези данни от Търговския регистър, които издават имотното им състояние. Това според тях щяло да постави престъпниците в информационно затъмнение.

Дали обаче похитителите ползват търговския регистър, за да набележат жертвите си?

Инцидентът с Ангел Бончев и съпругата му притесниха бизнесмени и председателя на стопанската камара, които се обявиха за бойкотиране на подаваната информация в Търговския регистър, защото могат да бъдат похитени. Причината е, че от там злонамерени хора, могат да разберат, колко е богат един човек.

Според експерти, обаче не търговския регистър, а улиците на страната са като каталог на състоятелните личности у нас, повечето от които обичат да показват, какво могат да си позволят.

Ако потенциалните похитители решат да ровят в Търговския регистър, те може да се запознаят със заявленията за вписване на дадено дружество, съдружниците, както и годишните счетоводни отчети, но не и със реалното състояние на един или друг бизнесмен.

"Изключително важно е за бизнеса е, когато влиза в сделки да знае какво е състоянието на фирмите, защото представете си да се окаже, че то е неплатежоспособно, но е все още е обявено в несъстоятелност. Това би довело да една несигурност в оборота", аргументира се Даниела Митева, директор на Агенцията по вписванията.

Експертите твърдят, че интерес от ограничаване на публичната информация имат не изплашени за сигурността си бизнесмени, а фирми, които иска да прикриват дейността си.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст