Интернет-доставчици и кабелни оператори продължават да нарушават закона

БГ Бизнес
 

Те масово изграждат мрежите си над земята, въпреки че законът ги задължава мрежите да са подземни или да свалят прокараните вече кабели под земята.

Откритите кабели излагат на опасност телевизорите и компютрите ни при всяка една гръмотевична буря.

Метеорологичните условия често са причина и за прекъсване на интернет-връзката.

"Много често на интернет страницата на Комисията за регулиране на съобщенията след гръмотевични бури се получават доста запитвания какво да правят потребителите с изгорялото захранване на своя компютър", каза Албена Мирошникова от Комисията за регулиране на съобщенията.

Само за първата половина на годината 45 жалби срещу интернет-доставчици са постъпили и в Комисията за защита на потребителите. Операторите отговарят, че голяма част от откритите кабели, които висят между сгради и стълбове не се използват, били на несъществуващи вече мрежи.

А за останалите - изграждането на нова подземна мрежа би струвало до 200 милиона лева. Наемането на каналите на бившия държавен телеком също им било скъпо, ще вдигне таксата за интернет достъп на абонатите.

"Струва 19 стотинки на метър в момента прокарването, месечен наем. За да се покрие София е необходимо 1 оператор да има 2 хиляди километра кабели и си представете това умножено по 19 стотинки каква цена ще даде - 400 хиляди", коментира Теодор Захов от сдружение за електронни комуникации.

Регулаторът признава за пропуски в закона, които затрудняват контрола върху операторите.

"Това нарушение, дори и да бъде регистрирано от Комисията за регулиране на съобщенията, единственото, което можем е да направим констативен протокол и да го изпратим до ДНСК, откъдето трябва да вземат мерки. Практически националният телекомуникационен оператор не разполага с правомощия да налага санкции на операторите", поясни Албена Мирошникова.

От ДНСК в писмено становище отговориха, че установяването на нарушения и налагането на санкции по реда на Закона за електронните съобщения е извън правомощията им. Уточняват, че целият процес - разрешаване, контрол при изграждане и въвеждане в експлоатация на Електронни съобщителни мрежи е в правомощията на съответната общинска администрация.

Комисията за регулиране на съобщенията предлага законови промени, които да й дадат по-големи правомощия и тя да може да налага глоби. До тогава избирайте внимателно доставчика на интернет в дома ви и записвайте в договор как ще отговаря, ако ви причини щети.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст