1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

За всички времена: Това са петимата кметове с най-високи заплати в света

Топ 5

Кметските заплати могат да варират значително в зависимост от икономическото състояние в даден град

Кметовете играят решаваща роля в управлението на градовете и осигуряването на благосъстоянието на техните жители. Въпреки че техните заплати могат да варират в зависимост от размера и икономическото състояние на градовете, някои кметове печелят значителни доходи. Ето петима кметове от цял ​​свят, които са известни с едни от най-големите заплати за всички времена.

  1. Майкъл Блумбърг – Ню Йорк, САЩ

Майкъл Блумбърг, бившият кмет на Ню Йорк, е известен със своите успешни бизнес начинания и филантропия. По време на мандата си като кмет от 2002 до 2013 г. Блумбърг отказа да приеме заплата от 225 000 долара годишно, колкото му се полага като кмет на мегаполиса. Вместо това той избра да получава символична заплата от само 1 долар на година, символизирайки неговия ангажимент към обществената служба.

Снимка: EPA

  1. Садик Хан – Лондон, Обединеното кралство

Садик Хан, настоящият кмет на Лондон, отговаря за надзора на един от най-влиятелните градове в света. Към 2021 г. заплатата на Кан е приблизително 152 734 паунда (211 000 долара) на година. Този значителен доход отразява важността и отговорностите, свързани с управлението на глобален финансов център като Лондон.

Снимка: EPA

  1. Юрико Коике – Токио, Япония

Юрико Коике, губернаторът на Токио, служи като кмет на града и отговаря за управлението на неговите дела. Към 2021 г. заплатата му е приблизително 29,2 млн. йени (266 000 долара) годишно. Статутът на Токио като голям световен град и икономическото му значение допринасят за по-високата заплата на неговия кмет.

  1. Ан Идалго – Париж, Франция

Ан Идалго, кметът на Париж, е известна с усилията си да направи града по-устойчив и годен за живеене. Към 2021 г. заплатата на Идалго е приблизително 107 000 евро (126 000 долара) годишно. Воденето на един от най-емблематичните и културно значими градове в света идва със значителни отговорности и съизмерна заплата.

Снимка: Reuters

  1. Марсело Кривела - Рио де Жанейро, Бразилия

Марсело Кривела, бивш кмет на Рио де Жанейро, управляваше града от 2017 до 2020 г. По време на мандата си Кривела печелеше месечна заплата от 18 174 бразилски долара (3400 долара) на месец. Въпреки че това може да изглежда сравнително скромно в сравнение с някои други кметове в този списък, важно е да се вземат предвид икономическите предизвикателства, пред които е изправен Рио де Жанейро и страната като цяло.

Струва си да се отбележи, че кметските заплати могат да варират значително в зависимост от фактори като размера, икономическото състояние и разходите за живот в даден град. Освен това някои кметове избират да се откажат или да намалят заплатите си като символ на техния ангажимент към обществената служба. В крайна сметка заплатите на кметовете трябва да се разглеждат в контекста на техните отговорности и влиянието, което имат върху живота на своите избиратели.

Вижте кои са някои от кандидатите за кметове на големите български градове: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии