1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Най-красиви паркове в света

Най-красиви паркове в света

Природата предлага интересни места за почивка и отдих

В света има много паркове, които събират милиони посетители всяка година. Ако сте готови за пътуване и екстремни емоции, значи някое от тези предложения, може да бъде следващото ви приключение. Ето кои са най-красивите паркове в света: 

"Фонг Нха-Ке Банг” (Виетнам)

Това е национален парк в провинция Куанг Бин, или на 500 км. южно от столицата Ханой. Паркът е изпълнен от стотици пещери с обща дължина над 70 км., като най-голямата в света е сред тях. Това е “Ханг Сон Дун”, като тя е част от списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Тези пещери са отворени за туристи. Ако посетите парка, можете да се разходите в тропическа гора или да го разгледате с велосипед или каяк.

"Сноудония” (Уелс)

Това е национален парк в Северен Уелс, разположен на площ от над 2100 км. От всичките три национални парка на територията на Уелс този е първият официално обявен – през 1951 г. Този парк, който заобикаля планината Сноудън и няколко други планини, е перфектна дестинация за любителите на пешеходния туризъм. Има и влак, който може да ви изведе до върха на планината и така да се насладите на прекрасни гледки. В парка има останки на древен замък, а освен това, той предлага и екстремни спортове. 

“Фуджи-Хаконе-Изу” (Япония)

Разположен е в префектурите Яманаши, Шизуока и Канагава, както и в западната част на метрополията на Токио. Състои се от планината Фуджи и 5-те й езера, Хаконе, полуостров Изу и островите Изу. Всичко това обхваща 1227 км, а тези, които го изберат, могат да се гмуркат, за да разгледат множеството от корали или да плуват с делфини. В района има още активен вулкан, както и десетки храмове и музеи. 

“Конемара” (Ирландия)

Един от 6-те национални парка, намиращи се на територията на Ирландия, е управляван от Службата за национални паркове и дивата природа. Разположен е в северозападната част на Конемара, в графство Голуей на западния бряг, на 20 км. Основан е през 1980 г. и в него има планини, блата, пустини, пасища и гори. В парка има и много останки от човешко обитание, включително такива на 5000 години. Друга популярна атракция в него е стадото понита “Конемара”, които пасат в парка. 

“Йелоустоун” (САЩ)

Буквално името му се превежда като “жълт камък”, като той е първият национален парк и се намира в северозападните части на САЩ. Площта му е 8980 км., като това е първата в света защитена територия, по-точно от 1872 г. В същността си е екосистема от планински масиви, езера, реки и гори. Има и много гейзери, като един от най-известните е „Стиймбоут“. Своя дом в този парк намират биволи, вълци и мечки гризли.

“Серенгети” (Танзания)

Популярен е с най-голямата годишна миграция на животни в света, включваща сини антилопи глу, зебри, газели и др. Освен това, паркът е дом на най-голямата популация от лъвове на континента Африка. Появява се на бял свят през 1940 г. и обхваща площи от 14 763 км. Името му идва от думата “siringet” - използвана от местните за означаване на “мястото, където земята тече вечно". Подходящ е за сафари, а най-доброто време от годината за посещение е месец март. 

"Дой Интанон" (Тайланд)

Популярен е с прозвището “Покривът на Тайланд” и е разположен в планината Танон Тонг Чай, провинция Чим Тонг. Известен е от 1972 г. и се простира на 482 км. В парка има много водопади, вечнозелена облачна гора, блатен мъх, наречен “сфагнум”, и широколистна двукрила гора. Освен това, паркът е местообитание на около 500 вида птици. Ако решите да го посетите, може да отседнете в някой къмпинг или каюта, каквито предлагат местните. 

“Мунго” (Австралия)

Терен от 278 км., прилежащ към Нов Южен Уелс, Югозападна Австралия. Този уникален парк се намира на мястото на старо езеро, което не е съдържа вода в продължение на почти 20 000 години. Сухият пейзаж е просто спиращ дъха, а в него се разхождат представители на птицата ему (б.а. - втората по големина в света). “Мунго” е важен археологически обект, като в него са намерени човешки останки на 40 000 години или най-старите такива, открити извън Африка. 

“Ордеса и Монте Пердидо” (Испания)

В долината на река Ордеса, в Пиренеите, има национален парк от 1918 г. Защитената му зона е разширена през 1982 г., за да покрие целия район, възлизащ на 156 км. Включва три планини и четири долини, включително Монте Пердидо, от която получава част от името си. В парка има много пещери, както и циркусни образования. Еделвайсът е един от символите на “Ордеса и Монте Пердидо”.

“Гранд Каньон” (САЩ)

Един от най-старите национални паркове в САЩ. На неговата територия от 4927 км. е един от най-дълбоките каньони в света, носещ същото име и намиращ се на река Колорадо (б.а. - с дължина от 320 км.). “Гранд Каньон” привлича годишно по 5 млн. туристи. В парка са открити археологически находки на 12 000 години, които свидетелстват за заселването на индиански племена по тези земи. Ако го изберете за своята ваканция, можете да отидете на рафтинг по реката или да лагерувате в парка.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии