1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

5 са държавите, които притежават огромни количества злато

Топ 5

Всяка година правителствата увеличават своите златни резерви

Съединените щати притежават най-големия запас от златни резерви в света със значителна разлика. Всъщност правителството на САЩ има почти толкова резерви, колкото следващите три най-големи златодържащи страни взети заедно (Германия, Италия и Франция). Русия допълва челната петица, пише investopedia.com.

Международният валутен фонд (МВФ) има повече златни резерви от Италия, но по-малко от Германия.

Златото е служило като средство за размяна, в различна степен, в продължение на хиляди години. През по-голямата част от 17-ти до 20-ти век хартиените пари, емитирани от националните правителства, са били деноминирани като злато. Международната търговия се извършвала със злато. Поради тази причина държавите трябвало да поддържат запас от злато както по икономически, така и по политически причини.

Нито едно съвременно правителство не изисква всичките му пари да бъдат обезпечени със злато. Въпреки това правителствата все още съхраняват огромни купчини кюлчета като защита срещу хиперинфлация или друго икономическо бедствие. Всъщност всяка година правителствата увеличават своите златни резерви, които се измерват в метрични тонове.

За бизнеса златото представлява стоков актив, който се използва в медицината, бижутата и електрониката. За много инвеститори, както институционални, така и непрофесионални, златото е гаранция срещу инфлация или рецесия.

Снимка: Istock.com
1. САЩ: 8 133,5 тона. По време на разгара на Бретън-Уудската система за международен обмен, когато САЩ предложиха да съхраняват и защитят златото на други страни в замяна на долари, беше съобщено, че между 90% и 95% от всички световни златни резерви се намират в американски трезори. Десетилетия по-късно САЩ все още държат най-много злато. То съставлява над 75% от нейните чуждестранни резерви.

2. Германия: 3359,1 тона. Германия държи своите златни резерви в Deutsche Bundesbank във Франкфурт на Майн, клона на Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк и Bank of England в Лондон.

3. Италия: 2451,8 тона. Кризата в еврозоната накара някои да призоват правителството на Италия да продаде част от златните си резерви, за да набере средства, но такива планове никога не се материализираха.

4. Франция: 2436,5 тона. Бившият президент на Франция Шарл дьо Гол беше частично отговорен за колапса на системата Бретън Уудс, когато започна всъщност да търгува долари срещу злато от резервите на Fort Knox. Тогавашният президент Ричард Никсън, който знаеше, че фиксираният курс от 35 долара за златна унция е твърде нисък, в крайна сметка беше принуден да извади САЩ от златния стандарт, слагайки край на автоматичната конвертируемост на долара в злато.

Снимка: Istock.com
5. Русия: 2301,6 тона. Русия изпревари Китай като пети по големина притежател на жълтия метал още през 2018 г. Увеличаването на златните запаси на Русия се разглежда като опит за диверсификация отвъд американските инвестиции. Русия продаде главно държавни облигации на САЩ, за да купи кюлчета.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии