1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Българите купуват злато онлайн и най-вече кюлчетата от 1 грам

Финанси
 

Интересът на българите към инвестиция в кюлчетата злато от 1 грам е с ръст около 100%

През първото полугодие на 2022 г. с 30-40% са нараснали продажбите на злато, сравнено със същия период миналата година, показват данни на Tavex, осъществяващ продажби на ценни метали в Северна и Източна Европа.
 
Цената на 1 тройунция злато в средата на 2021 г. е била 1535 евро, докато днес тя достига средно 1740 евро за тройунция.
В какво злато предпочитат да инвестират българите?
 
Компанията, която за последните 10 години е продала близо 50 тона злато, споделя, че българските потребители търсят предимно основни инвестиционни продукти - 100 грама кюлче, 50 грама кюлче, 1 тройунция – кюлче, монети от 1 тройунция като Австралийско Кенгуру, Австрийска Филхармония, 20 франковите монети.
 
Засилен интерес има и към кюлчетата от 1 грам (около 100% ръст). Това сочи, че все повече българи осъзнават предимствата от инвестиция в злато - достъпно е за всеки и не е задължително да разполагаш с големи свободни средства, за да съхраняваш успешно парите си. Интересен факт е, че 1-грамовото кюлче е предпочитано и за подарък.
Българите поръчват онлайн злато и сребро
 
Друга любопитна тенденция покрай нарастващите инвестиции в злато при българите, е повишеният дял на онлайн поръчки, както на златни продукти, така и на валути. С около 30% е нараснал делът на онлайн сделките. Въпреки че все още се възприема за нетрадиционна идеята за покупка на валута през онлайн магазин, пазарът все повече узрява за това. По този начин клиентите имат възможност да набавят екзотична валута за своята почивка, като платят дистанционно и я получат удобно у дома или в офиса си, при това без ограничение в коя точка на България се намират.
 
 
От друга страна не е новост да се купува инвестиционно злато и сребро онлайн, но възможността да се пазарува от познат и проверен дилър от местния пазар с доставка в рамките на два дни със сигурност носи спокойствие.
 
„Инвестиционното злато стана все по-търсен актив и заради несигурното икономическо положение и потъващи фондови пазари. Надеждната верига на доставки и силните връзки с рафинериите позволяват на Tavex да посреща нуждата на клиентите си. Едно от предизвикателствата пред нас беше да повишим финансовата грамотност на обществото ни. Работихме в посока да ги осведомим, че инвестицията е отговорност към себе си и близките ти. Надявам се да сме в основата на осъзнаването, че златото е пътят към финансова свобода и е достъпно за всеки“, споделя Макс Баклаян, главен изпълнителен директор на Tavex за България, Сърбия и Румъния.
По отношение на валутите, от компанията споделят, че има засилено търсене към Албански лек, Хърватската куна, Унгарски форинт, Сръбски динар, Македонски денар, Босненска марка. Раздвижването в т.нар. туристическите валути се дължи на възобновяването на много полети от България през 2022г., както и отмяната на голяма част от противоепидемични мерки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5