5 предимства да имаш кредитна карта

Топ 5
 

Кредитната карта предоставя на потребителите възможността да правят покупки

 

Днес кредитната карта е един от един от най-популярните и удобни начини за плащане и управление на личните финанси.

Кредитната карта предоставя на потребителите възможността да правят покупки, да получават парични средства и да се възползват от разнообразни възможности. Какви обаче са те и наистина ли има полза да притежаваш кредитна карта? Краткият отговор е „да“, но разбира се - важно е да знаеш как да избереш кредитна карта.

А ето и по-дългия отговор за предимствата да имаш кредитна карта.

5 предимства да имаш кредитна карта:

Снимка: iStock
Гъвкавост и удобство при плащанията

Кредитната карта предлага гъвкавост и удобство при плащанията. С нея можеш да пазаруваш както във физически магазин, така и онлайн, без да се налага да носиш със себе си голяма сума пари.

Ако имаш международна кредитна карта, можеш да я използваш както в България, така и в чужбина. Това е особено полезно при пътуване, когато по-лесно ще можеш да посрещнеш изненадващи разходи.

Създаване на кредитна история

Кредитната карта е важен финансов инструмент, който може да ти помогне да създадеш кредитна история или да я подобриш. Ако си изряден кредитополучател и редовно, изцяло и навреме погасяваш задълженията си по кредитната карта, можеш да създадеш отлична кредитна история.

Това от своя страна може да ти помогне да получиш финансиране при нужда от заем за апартамент, нова кола или друго.

Бонус точки и лоялни програми

Някои кредитни карти на пазара имат лоялни програми, бонус точки и други. Това означава, че всеки път, когато използваш кредитната си карта, трупаш точки, които след можеш да използваш за пътуване, хотели, ресторанти, отстъпки в магазини или други.

Други кредитни карти пък имат промоционални кампании, в които можеш да играеш за страхотни награди.

Всички програми, които може да имат кредитните карти, могат да ти спестят пари и да направят пазаруването още по-приятно.

Снимка: iStock

Разбира се, за да можеш да се възползваш от дадено предимство или лоялна програма, трябва да съобразиш избора на кредитна карта с нуждите ти.

Ако например, често пътуваш със самолет, то търси карта, която ти дава точки при купуване на самолетен билет.

Защита при непредвидени обстоятелства

Едно от големите предимства да имаш кредитната карта е възможността да имаш защита при непредвидени обстоятелства. Много карти предлагат застраховка при загуба или кражба на картата, което може да ти осигури защита от потенциалните финансови загуби и проблеми.

Друг плюс е, че често тези застраховки може да увеличават гаранцията на стоката, закупена с картата, но може да са и полезни за защита от онлайн измами.

Удобство при спешни ситуации

В случай на спешна ситуация или неочаквани разходи, кредитната карта може да бъде спасителен пояс. Тя ти осигурява финансов буфер, който можеш да използваш в случай на извънредни ситуации или неотложни разходи.

Например, ако вкъщи се спука тръба или спукаш гума на колата, кредитната карта ти дава възможността да покриеш разхода на момента. Не търсиш заеми от приятели, кредити и други - решаваш ситуацията на момента, а след това - намираш дългосрочно решение.

Притежаването на кредитна карта може да донесе множество предимства и финансова сигурност.

За да се възползваш от всички тези ползи и предимства обаче, трябва да избереш правилната кредитна карта за твоите нужди. 

При отговорно и разумно използване, този гъвкав финансов инструмент може да ти даде възможност за изграждане на стабилно финансово бъдеще.

*Платен материал

*Източник: Агенция Серпакт

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст