1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

"Жива охрана": Роботът Astro на Amazon вече прави и това

"Жива охрана": Роботът Astro на Amazon вече прави и това

Той е инструмент за превенция на престъпността за търговци на дребно и редица други индустрии в помещения с площ до 5 хил. кв. м.

Amazon има нова задача за своя робот Astro: да охранява магазините, за да предотвратява кражби и други заплахи, съобщава CNBC.  

Компанията обяви Astro for Business - версия на домашния си робот, която се използва като инструмент за превенция на престъпността за търговци на дребно, производители и редица други индустрии в помещения с площ до 5 хил. кв. м. В началото Astro for Business се пуска само в САЩ и се предлага на цена от 2349,99 долара.

Amazon представи Astro, своя първи домашен робот, през септември 2021 г. Приклекналото, триколесно устройство може да се търкаля из къщата, за да отговаря на гласови команди на Alexa, и има 42-инчова перископна камера, която му позволява да вижда над плотове или други препятствия, за да провери дали печката е оставена включена, наред с други задачи. 

Две години след дебюта си оригиналният Astro, който струва 1599 долара, се предлага в ограничени количества.

Миналата година Amazon обяви, че тества Astro с някои предприятия, а в сряда компанията заяви, че е видяла известно привличане от компании в областта на здравеопазването и уелнес, храните и напитките, строителството и други сектори.

"Тествахме Astro в различни предприятия и видяхме от първа ръка как интелигентното движение на Astro помогна да се осигури видимост на недостъпни места и области, които съществуващите стационарни камери не можеха да видят, давайки на собствениците на предприятия спокойствие, защото инвентарът и имуществото им са защитени, дори когато ги няма", каза в изявление Антъни Робсън, ръководител на продуктовия отдел на Amazon Astro.

Amazon посочи данни от Националната федерация за търговия на дребно, търговска асоциация и група за защита на интересите, според които през 2022 г. свиването на продажбите, което включва кражби от магазини и организирана престъпност в търговията на дребно, е достигнало близо 100 млрд. долара. Големите търговци на дребно редовно изразяват загриженост, че кражбите намаляват печалбите им, но няма много данни, които да го доказват, а за проблема може да допринасят и други фактори, като например кражби от служители или загубени или повредени стоки, съобщи по-рано CNBC. 

Amazon също така предлага пакет от продукти за сигурност в комбинация с Astro for Business срещу допълнително заплащане, като Ring Protect Pro, който може да свърже Astro със сензори и детектори за движение на Ring. Услугата за виртуална охрана позволява на Astro да уведомява отдалечени центрове за сигурност за потенциална заплаха, като например неразпознат човек, счупено стъкло или дим. След това отдалечените служители по сигурността могат да прегледат кадрите в реално време и да се обадят на полицията или на службите за спешна помощ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии