1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Роботи-компаньони се грижат за настроението на възрастните хора (ВИДЕО)

Роботи-компаньони се грижат за настроението на възрастните хора (ВИДЕО)
 

Производителите ги определят като верни спътници към по-здравословно и щастливо остаряване

 

Нови роботи, базирани на изкуствен интелект, могат да се окажат ключа към борбата със самотата. Някои от тях имат черти, характерни за хората - жестикулират, говорят, усмихват се. Други са подобни на животни. Общото между тях е, че вече се използват от десетки хиляди хора, а популярността им сред възрастното население и учениците нараства.

Компаниите-производители се стремят да придадат нов смисъл на стареенето. Използвайки иновативните технологии, те предлагат все по-достъпни социални решения за обитатели на старчески домове, възрастни хора с деменция или просто такава, които се нуждаят от бърз достъп до информация или ежедневно напомняне да приемат лекарствата си.

Проучване от 2019г. установява, че "социалните" роботи (към които принадлежат и роботите-компаньони) могат да окажат благоприятно въздействие върху възрастните граждани, като същевременно намаляват стреса, самотата и лекарствената употреба.

От услугите на симпатичните устройства могат да се възползват не само възрастните. Роботите помагат и на ученици. Те могат да бъдат адаптирани за работа с деца със специални потребности, като им помагат да осъществяват визуален контакт или да общуват по-ясно. Изследване от 2022г. установява силното положително въздействие на роботите при деца с аутизъм. Освен това те са подходяща алтернатива на истинските домашни любимци, печелейки време и спокойствие за родителите. Възможно е да бъдат използвани и от онкологично болни пациенти, при които намаляват болката.

И все пак, макар и значително напреднала, технологията все още не може да замени реалния контакт между хората. Критиците на роботите казват, че те не изграждат истински взаимоотношения, а просто създават илюзията за такива. Дали изкуствения интелект в машините ще може да се превърне в действителен заместител на комуникацията от реалния свят? Отговорът на този въпрос ще разберем съвсем скоро.

Стажант-репортер: Даниел Ангелов

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии