1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

YouTube е на 19 години - как беше създадена платформата?

Технологии

Платформата има над 2 млрд. потребители месечно

 

За своята 19-годишна история YouTube се превърна в безспорен крал на онлайн видеото. Има над 2 милиарда потребители месечно, които гледат стотици милиони часове съдържание всеки ден. Но много хора не знаят как е започнало създаването на YouTube.

Снимка: Pexels

Компанията се изстрелва след основаването си през 2005 г. и само 18 месеца по-късно е закупена от Google. Под ръководството на Google YouTube се превърна от хранилище на любителски видеоклипове в източник на оригинално съдържание, пише Business Insider.

Ето как YouTube получи своя експлозивен старт и запази тази инерция, за да се превърне в най-голямата сила в онлайн видеото. 

В края на 2004 г. трима ранни служители на PayPal - Чад Хърли, Стив Чен и Джауед Карим - започват да работят по идея за уебсайт, на който потребителите да качват профили за видео запознанства.

Според доклад на USA Today те са работили в гаража на Хърли в Менло Парк, Калифорния. На Деня на влюбените през 2005 г. Хърли - в качеството си на главен изпълнителен директор - регистрира търговската марка, логото и домейна на YouTube. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Уебсайтът стартира за малка група потребители. Въпреки това YouTube като сайт за запознанства не предизвиква голям интерес, което принуждава съоснователя да пусне реклами, в които плаща на жени по 20 долара за качване на видеоклипове за запознанства. Вместо това потребителите започват да качват в YouTube видеоклипове от всякакъв вид. Въз основа на отзивите съоснователите преобразуват YouTube в безплатна платформа за хостинг на видеоклипове през април 2005 г.

Но историята на това как съоснователите са стигнали до този момент е много спорна. Карим твърди, че съоснователите са се вдъхновили от две важни събития през 2004 г: Джанет Джаксън по време на Супербоул и опустошителното цунами в Индийския океан. 

Чен и Хърли обаче твърдят, че идеята за YouTube им е хрумнала като място, където да качват видеоклипове, които са направили на парти. Чен каза, че тази история е била измислена по-късно с помощта на външна PR фирма, за да се замени произходът на YouTube за запознанства. През април 2005 г. е качен първият видеоклип в историята на уебсайта, докато YouTube все още е в частна бета версия. 

Видеоклипът, наречен „Аз в зоопарка“, е дълъг само 18 секунди. В него Карим, един от съоснователите, стои пред слонове в зоологическата градина в Сан Диего и говори за хоботите им. През септември 2005 г. инвестиционната компания Sequoia Capital инвестира 3,5 млн. долара в кръга А на YouTube. 

Снимка: iStock

Партньорът от Sequoia Рулоф Бота е работил в PayPal заедно със съоснователите и е научил за YouTube, след като го е използвал за качване на стари видеоклипове от сватби и меден месец. През декември 2005 г. YouTube официално излиза от бета-версията и е достъпен за обществеността. Според доклад на Telegraph в този момент YouTube получава по осем милиона гледания на ден.

По-късно, през 2005 г., в YouTube е качен видеоклип, в който две момчета в Китай правят липсинк на Backstreet Boys. Сюзън Войчицки - бивш главен изпълнителен директор на YouTube, която по това време отговаря за придобиванията на Google - заяви, че видеото я е убедило, че си заслужава Google да инвестира в съдържанието, създавано от потребителите, като закупи YouTube. 

По-късно през април фирмите за рисков капитал Sequoia Capital и Artis Capital Management инвестираха 8 млн. долара в кръга за финансиране на YouTube от серия Б, с което общият размер на инвестициите в сайта достигна около 12 млн. долара. Когато месеци по-късно YouTube беше придобит, инвестициите на тези фирми се изплатиха масово, според доклад на Times. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии