1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

WormGPT, FraudGPT: Какво искат фалшивите ChatGPT от вас

Технологии

Ето за какво да внимавате

 

ChatGPT е най-популярният чат бот с изкуствен интелект и измамниците с удоволствие се опитват да се възползват от него, точно колкото и от вас.
Но колко сигурен е чат ботът? Оказва се, че в Dark Web например има копия на ChatGPT, които са специално разработени, за да помагат на хакерите с писането на зловреден код.

 

Други подобни чатове, разработени с цел измама, често от цели групи и фракции, разположени в Африка, Украйна или Русия, ще поискат ненужна информация и разрешения, ще "заразят вашето устройство" със зловреден софтуер и ще ви подмамят да платите много пари за безполезен абонамент.
Подобен опит прави и Борис Гончаров, CTO на AMATAS, по време на InfoSEC SEE 2024.

 

Снимка: Полина Пенчева

Fraud GPT изглежда точно като ChatGPT, логото е същото, само че предлага възможности да ви представи инструменти, за да хакнете нечий профил, например.

"Звучи много примамливо нали. Купих си, но още чакам да го получа. Струва 89 евро", казва Борис Гончаров, който е напълно наясно, че това е поредната фишинг схема, на която попада.

 

Следващият му опит го води до също толкова подобен чат бот, наречен Worm GPT.

 

Тук измамната схема има леко "нахално намигване" в бутона за покупка, на който е написано Become God (стани Господ).

"Аз ги контактнах. Цената е 100 долара за 1 месец. Купих си, чакам съпорта да ме логне. Това са опитите ми да видя какво има в Dark Web", допълва експертът, а сайтът предлага да ви генерира инструменти, за присвояване на нечий профил в социалните мрежи, като имате избор между Facebook, Instagram, TikTok, или просто да свалите някой цял сървър. Обещанията са много, резултатите никакви, защото това е поредната фишинг схема.

 

1. Експертите съветват преди да изтеглите приложение, което твърди, че е продъложение на ChatGPT, да проверите разрешенията, които ви иска при инсталиране. Има ли основателна причина чатботът да има достъп до вашите контакти? Не!

2. Проверете отново разработчиците
OpenAI е разработчикът зад ChatGPT. Така че всички други приложения за чатботове в App Store и всички приложения за чатботове в Google Play Store са продукти на други разработчици.

Трябва да проверите профила на програмиста в App Store, за да видите за кои други приложения отговаря и да научите повече информация за компанията.

3. Проверете отзивите
Подобно на повечето секции с рецензии, хубавите се нареждат в горната част на секцията с рецензии, което ви дава насока, че повечето хора харесват приложението. Но много създатели на фалшиви приложения плащат за положителни отзиви.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии