1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Въпреки настояваното на Google: Apple запазва зелените балончета на съобщенията

Въпреки настояваното на Google: Apple запазва зелените балончета на съобщенията

Съобщенията от телефони с Android все още ще се появяват като зелени балончета, за разлика от тези с iOS, които са сини

Надеждите, че ерата на зелените и сините мехурчета за съобщения в iPhone може най-накрая да приключи, нараснаха, пише BBC.

Понастоящем само iMessages от iPhone имат сини балончета.

Apple твърди, че ще поддържа нов стандарт за съобщения, който ще улесни изпращането на текстове между телефоните

 

Но съобщенията от телефони с Android все още ще се появяват като зелени балончета. 

Компанията заяви, че ще въведе поддръжка на нов стандарт за съобщения - Rich Communication Services (RCS) - в iPhone и iOS устройствата от 2024 г. RCS е стандарт, предназначен да улесни обмена на съобщения между телефони с различни операционни системи.

Този ход, за който първо съобщи 9to5Mac, се разглежда като голяма промяна за Apple.

Apple планира да въведе поддръжка за стандарта за съобщения в софтуерна версия през следващата година. Говорител на Apple заяви, че RCS ще бъде по-добър за потребителите, които искат да изпращат съобщения на потребители на конкурентни телефони, в сравнение с SMS или MMS. 

"Това ще работи успоредно с iMessage, който ще продължи да бъде най-доброто и най-сигурно средство за изпращане на съобщения за потребителите на Apple", каза говорителят.

Google, която разработва операционната система за телефони Android, е най-големият конкурент, който призовава Apple да включи RCS.

Нейната кампания "Get the message" (Разбери съобщението) подчерта, че освен разочарованието на някои потребители, срещащи съобщения със зелен цвят на iPhone или iOS устройства, SMS и MMS съобщенията не са защитени.  

 

Неотдавнашните правила на ЕС за цифровите платформи също може да са насърчили Apple да приеме RCS. Законът за цифровите пазари изисква от доставчиците на основни цифрови услуги - т.нар. основни услуги - да въведат начини, по които потребителите на техните платформи да могат лесно да взаимодействат с конкурентни платформи - включително да изпращат съобщения между конкурентни системи.

В началото на ноември Financial Times съобщи, че Google и други фирми са изпратили писмо до Европейската комисия, в което настояват тя да обяви iMessage на Apple за основна услуга, която трябва да бъде оперативно съвместима с конкуренти като WhatsApp. 

 

Apple твърди, че iMessage не трябва да се подчинява на тези правила, но през септември Европейската комисия заяви, че проучва дали iMessage на Apple трябва да се счита за основна услуга.

По-рано тази година Apple беше принудена да се откаже от характерния за нея Lightning порт в новите iPhone-и, за да отговори на изискванията на ЕС за общ кабел за зареждане.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии