1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Страховити предсказания на Стивън Хокинг, които звучат все по-реални

Страховити предсказания на Стивън Хокинг, които звучат все по-реални

Нека си припомник какво казваше той за изкуствения интелект и климата

Един от най-емблематичните учени на нашето време почина преди 6 години, но приживе направи някои предсказания, които звучат все пореалистично днес.

Редактиране на гени

В публикувания сборник от статии и есета, "Кратки отговори на големите въпроси", Стивън Хокинг прогнозира, че техниките за генетично редактиране ще доведат до появата на порода „свръхчовеци“ – „раса от самопроектиращи се същества, които се подобряват непрекъснато”.

Изкуствен интелект

През 2017 г. професорът каза пред списание Wired, че относно AI „духът вече е извън бутилката“. Той се опасяваше, че развитието на изкуствения интелект ще доведе до „нова форма на живот, която ще надмине хората“.

Изследване на космоса

За да гарантира оцеляването на човечеството, теоретичният физик смяташе, че ще трябва да колонизираме други планети и слънчеви системи. „Разпръскването може да е единственото нещо, което ни спасява от самите нас. Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята“, каза той пред публика на норвежки фестивал за наука и изкуства през 2017 г.

Изменението на климата

Хокинг също имаше опасения относно изменението на климата, които бяха засилени от избирането на Доналд Тръмп за президент през 2016 г. „Действието на Тръмп (оттеглянето от Парижкото споразумение) може да тласне Земята към ръба, да стане като Венера, с температура от 250C и дъжд от сярна киселина“, каза Хокинг пред BBC News.

Контакт с извънземни

Той също смяташе, че ако установим контакт с извънземни, резултатът може да не е положителен. През 2010 г. той каза на Discovery Channel: „Ако извънземни ни посетят, резултатът ще бъде подобен на този, когато Колумб отиде в Америка, нещо, което не се оказа добре за местните американци.“

Агресията

Ако машините не ни убият, ние ще го направим сами, твърдеше големият учен. Агресията, според него, ще е в основата на упадъка на цивилизацията. „Тя може да имала отношение към оцеляването в пещерната епоха – за завладяване на територия, осигуряване на храна и размножаване, но в наши дни ще ни унищожи“, бяха думите на учения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии