Взрив за милиарди: Колко струват на Илон Мъск тестовете на кораба Starship?

Взрив за милиарди: Колко струват на Илон Мъск тестовете на кораба Starship?

Напълно успешен тест би отбелязал ключова стъпка към постигането на амбицията на SpaceX да изпрати хора и товари до Луната, а след това и до Марс

 

Космическият кораб без екипаж Starship на SpaceX, разработен за превоз на астронавти до Луната и отвъд нея, се провали в космоса малко след излитането си прекъсна втория си тест, но стигна по-далеч от предишния опит, който завърши с експлозия, предава Reuters. 

Снимка: SpaceX

Двустепенната ракета се изстреля от площадката за изстрелване Starbase на компанията, собственост на Елон Мъск, близо до Бока Чика в Тексас, като помогна за издигането на космическия кораб Starship на височина 148 км над земята по време на планираната 90-минутна тестова мисия до космоса и обратно. 

Но първата степен на ракетата Super Heavy, въпреки че извърши важна маневра, за да се отдели от основната си степен Starship, се взриви над Мексиканския залив малко след отделянето си, показа уебкаст на SpaceX.

Междувременно основната степен на Starship се издигна още по-напред към космоса, но няколко минути по-късно оператор на компанията съобщи, че контролът на полетите на SpaceX внезапно е изгубил връзка с апарата. 

"Загубихме данните от втората степен... смятаме, че може да сме загубили втората степен", каза инженерът от SpaceX и водещ на живото предаване Джон Инспрукър. Той добави, че инженерите смятат, че е задействана автоматична команда за прекратяване на полета, за да се унищожи ракетата, макар че причината не е ясна.

Снимка: SpaceX

Около осем минути след началото на тестовата мисия изгледът на камерата, проследяваща ускорителя Starship, показва експлозия, която подсказва, че по това време машината се е повредила. 

Изстрелването беше вторият опит за полет на Starship, монтиран на високия ракетен ускорител Super Heavy, след опита през април, който завърши с експлозивна повреда около четири минути след излитането.

Целта на мисията беше Starship да се отлепи от земята в Тексас и да излезе в космоса малко преди да достигне орбита, след което да се потопи в земната атмосфера и да се разбие край бреговете на Хаваите. 

 

Каква е цената на тестовете?

Неуспехът на Starship да изпълни всички цели на тестовете може да се окаже пречка за SpaceX. SpaceX планира да похарчи около 2 млрд. долара тази година за програмата. 

"Повече неща бяха успешни в сравнение с предишния тест, включително някои нови възможности, които бяха значителни", каза Кариса Кристенсен, главен изпълнителен директор на фирмата за космически анализи BryceTech.

"Няма пари и търпение за неограничен брой тестове, но за кораб, който е толкова различен и толкова голям, два, три, четири, пет теста не са прекомерни", каза Кристенсен.

Напълно успешен тест би отбелязал ключова стъпка към постигането на амбицията на SpaceX за производство на голям, многоцелеви космически кораб, способен да изпрати хора и товари до Луната по-късно това десетилетие за НАСА и в крайна сметка до Марс.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст