1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Преди 50 години той направи първия мобилен телефон

Технологии

Обемистото тогава устройство претърпя голямо развитие през годините

На 3 април 1973 г. Мартин Купър стои на тротоара на Шесто авеню в Манхатън с устройство с размерите на тухла и прави първото публично обаждане от мобилен телефон до един от мъжете, с които се е състезавал да разработят устройството.

„Обаждам ти се на мобилен телефон, но истински мобилен телефон, личен, ръчен, преносим мобилен телефон“, каза Купър, тогава инженер в Motorola, по телефона на Джоел Енгел, ръководител на притежаваните от AT&T Bell Labs .

Въпреки че мобилните телефони няма да бъдат достъпни за обикновения потребител още едно десетилетие, всеки, който е минавал покрай Купър на улицата този ден, е можел да види как се пише история, пише CNN.

През петдесетте години след това първо обаждане, обемистото устройство на Купър се разви и беше заменено от широка гама от по-тънки, по-бързи телефони, които постоянно променят параметрите си. Въпреки че огромният обхват и въздействие на мобилните телефони може да са хванали някои неподготвени, Купър каза, че възможността мобилните телефони един ден да се считат за основни за голяма част от човечеството е била ясна от самото начало.

Снимка: /Twitter

„Не бях изненадан, че всеки има мобилен телефон“, каза Купър, сега на 94 години, пред CNN. „Тогава разказвахме историята, че някой ден, когато се родиш, ще ти бъде даден телефонен номер. 

Месеци преди това първо обаждане Motorola се надпреварваше да създаде мобилен телефон срещу Bell Labs, легендарното изследователско звено на AT&T, което е разработило транзистора и други иновации.

След първото обаждане на Купър проблемите с производството и правителствените регулации забавиха напредъка в пускането на телефона на обществеността, каза той. Например Купър си спомня Федералната комисия по комуникациите, агенция, в която той сега служи като съветник, която се бори да реши как да раздели радиоканалите, за да осигури конкуренция.

Едва през 90-те години на миналия век модерният мобилен телефон набира популярност, тъй като намалява значително по размер и става много по-удобен за потребителя. Днес 97% от американците притежават някакъв мобилен телефон, според проучване от 2021 г. на Pew Research Center.

В годините след първото обаждане Купър написа книга за трансформиращата сила на мобилния телефон, основа компании и направи обиколки с лекции и медийни изяви. 

„Аз съм оптимист. Знам, че мобилният телефон има недостатъци. Има хора, които се пристрастяват към него. Имаме хора, които минават през улицата и говорят по мобилните си телефони“, каза Купър. „Като цяло мисля, че мобилният телефон промени човечеството към по-добро и това ще продължи и в бъдеще.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии