1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Обединеното кралство инвестира 273 млн. долара в суперкомпютър с изкуствен интелект

Технологии

Университетът в Бристол ще изгради суперкомпютъра, наречен Isambard-AI в чест на британския инженер от XIX в. Исамбард Брунел

Правителството на Обединеното кралство съобщи, че ще инвестира 225 млн. паунда или 273 млн. долара в суперкомпютър за изкуствен интелект, с което подчертава амбицията на страната да заеме водещо място в тази технология, тъй като се стреми да настигне САЩ и Китай, пише CNBC. 

Университетът в Бристол ще изгради суперкомпютъра, наречен Isambard-AI в чест на британския инженер от XIX в. Исамбард Брунел. Съобщението съвпадна с първия ден на британската среща на високо равнище по въпросите на безопасността на изкуствения интелект, която се провежда в Блетчли Парк.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че Isambard-AI ще бъде най-усъвършенстваният компютър във Великобритания и след като бъде завършен, ще бъде "10 пъти по-бърз от сегашната най-бърза машина на Обединеното кралство". Компютърът ще разполага с 5448 GH200 Grace Hopper Superchips - мощни чипове за изкуствен интелект, произведени от американския гигант Nvidia
който е специализиран в приложения за високопроизводителни изчисления. 

Снимка: iStock

Hewlett Packard Enterprise, американският ИТ гигант, ще подпомогне изграждането на компютъра, като целта е той евентуално да бъде свързан с наскоро обявения суперкомпютър на Кеймбридж, наречен Dawn

Този компютър, изграден от Dell и британската фирма StackPC, ще се захранва от повече от 1000 чипа на Intel, които използват водно охлаждане за намаляване на консумацията на енергия. Очаква се той да започне да работи през следващите два месеца.

Правителството на Обединеното кралство се надява, че двата комбинирани суперкомпютъра ще постигнат пробив в областта на:

  • термоядрената енергия,
  • здравеопазването;
  • моделирането на климата.

Машините ще бъдат пуснати в експлоатация от лятото на 2024 г., съобщи правителството, и ще помогнат на изследователите да анализират усъвършенствани модели на изкуствен интелект, за да тестват функции за безопасност и да стимулират пробиви в откриването на лекарства и чистата енергия. 

По-рано правителството отдели 1 млрд. лири за инвестиции в полупроводниковата индустрия в опит да осигури доставките на чипове за страната и да намали зависимостта ѝ от Източна Азия за най-важните за търговията микрочипове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии