1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Изненадващ ръст на цените на жилищата в Обединеното кралство през октомври

Свят

Това е най-голямото месечно увеличение от август 2022 г. насам

Британските цени на жилищата неочаквано се повишиха с почти 1% през октомври, но увеличението се дължи повече на липсата на жилища за продажба, отколкото на обрат на пазара, който беше засегнат от скока на разходите по заемите, заяви ипотечният кредитор Nationwide, предава Reuters.

Цените са се увеличили с 0,9% спрямо септември, когато те са се повишили с незначителните 0,1%, заяви Nationwide. 

Това е най-голямото месечно увеличение от август 2022 г. насам.

В годишно изражение цените през октомври са се понижили с 3,3%, което е по-малко рязък спад в сравнение със спада от 5,3% през септември.

Икономистите, анкетирани от Reuters, очакваха цените да спаднат с 0,4% на месечна база и с 4,8% на годишна база.

"Повишението на цените на жилищата през октомври най-вероятно отразява факта, че предлагането на имоти на пазара е ограничено", заяви главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър. 

Миналия месец месечното проучване на Кралския институт на лицензираните оценители показа, че неговите членове очакват по-нататъшен спад в обема на продажбите през следващите месеци, но очакванията за продажбите след 12 месеца станаха положителни за първи път от май насам.

По време на пандемията британският жилищен пазар преживя бум поради нарасналото търсене на по-големи жилища, което доведе до ръст на цените с около 25 %, според данните на Nationwide.

Пазарът обаче беше засегнат от 14-те увеличения на лихвените проценти на Английската централна банка в периода между декември 2021 г. и август 2023 г., които доведоха лихвите по ипотечните кредити до 15-годишен връх.

Очаква се в четвъртък BoE да остави лихвения процент на банката в сила за второ поредно заседание. Но инвеститорите не очакват намаляване на лихвите преди втората половина на следващата година. 

Гарднър заяви, че има малко доказателства за принудителна продажба на жилища, което би довело до понижаване на цените, до голяма степен поради факта, че безработицата остава ниска, което помага на домакинствата да посрещат по-високите си ипотечни разходи, каза Гарднър.

Данните на BoE за септември, публикувани по-рано тази седмица, показаха най-малкия брой одобрени ипотечни кредити от януари насам.

Имоджен Патисън, икономист в консултантската компания Capital Economics, заяви, че признаците за по-слабо търсене и за увеличаване на броя на жилищата, които излизат на пазара, означават, че цените вероятно са само на половината път към 10% спад от миналогодишния връх.

"Макар че някои купувачи са в състояние да приемат по-високи ипотечни вноски, което помага да се поддържат цените на жилищата, техният брой намалява, както показва спадът на одобрените ипотечни кредити през септември", каза Патисън.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии