1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Революция в науката: С изкуствен интелект младеж прочете първата дума на 2000-годишен папирус

Технологии

Това се случва в рамките на "Предизвикателството Везувий" - състезание с награди от 1 млн. долара за хората, които успеят да разкрият тайните на тези древни свитъци с помощта на съвременни технологии

21-годишният студент в университета в Небраска Люк Фаритор спечели 40 хил. долара за революционно откритие в науката, пише Business Insider. 

Фаритор е първият, който прочете дума от един от древните свитъци от Херкулан в рамките на "Предизвикателството Везувий" - състезание с награди от 1 000 000 долара за хората, които успеят да разкрият тайните на тези древни свитъци с помощта на съвременни технологии. 

Защо свитъците от Херкулан не могат да бъдат разчетени? 

Когато Везувий изригва през 79 г. от н.е., Помпей не е единственият град, който заличава. Калните свлачища и огромната жега достигат чак до проспериращия град Херкулан, в днешна Италия. 

Топлината била толкова силна, че мигновено превърнала стотици свитъци с папируси във вкаменени парчета въглерод. След това тези древни свитъци са лежали погребани в кал в продължение на 1700 години, докато най-накрая са били разкопани през 1752 г.

Всеки опит за разгръщане на свитъците от Херкулан, които сега приличат на дървени въглища, би ги повредил непоправимо.

Тук на помощ идват съвременните технологии.

Изследователите са използвали рентгенови лъчи и машинно обучение, за да прочетат за първи път дума от един от свитъците.

Като част от предизвикателството "Везувий" Университетът в Кентъки набира учени-граждани, които да използват изкуствен интелект, за да разчетат думи от рентгеновите изображения на все още свитите свитъци. 

Фаритор е първият, който разчита дума от свитъка, и получава 40 000 долара от "Предизвикателството Везувий". 

За да спечели наградата, той трябвало да открие поне 10 четливи букви върху свитъка. Работейки върху област с площ, по-малка от един квадратен инч, алгоритъмът на Фаритор открива няколко букви, включително цяла дума.

Фаритор беше първият човек, който представи достатъчно четливи букви, за да спечели наградата.

"Видях тези писма и съвсем се изплаших", каза той. "Изплаших се, почти паднах, почти се разплаках."

Николарди, професор по класическа литература в Неаполитанския университет "Федерико II", прочита древногръцката дума "πορφυρας", която означава или "пурпурна боя", или "пурпурни платове".

Макар да отбеляза, че няма достатъчно контекст, за да се разбере какво се казва в свитъка, тя изрази увереност, че учените скоро ще могат да разчетат повече от документа. "Мисля, че това ще бъде голяма революция" в областта на папирологията. 

Тя отбеляза, че това са неизвестни текстове, което прави разгадаването им от голям интерес и за литературоведите.

Бъдещето на разгърнатите свитъци
При толкова много непрочетени свитъци все още има голяма награда на стойност 700 хил. щатски долара. За да спечели, един отбор ще трябва да прочете четири пасажа от двата сканирани свитъка.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии