1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Какво е кобот и как помага на хората?

Технологии

Поради недостиг на работна ръка, пазарът на коботи непрекъснато расте

Колаборативният робот, известен още като кобот, е промишлен робот, който може безопасно да работи заедно с хора в общо работно пространство. За разлика от тях автономните роботи са твърдо кодирани да изпълняват многократно една задача, да работят самостоятелно и да остават неподвижни, пише techtarget.com.

Напредъкът в областта на мобилните технологии, изкуствения интелект (ИИ), машинното зрение, когнитивните изчисления и технологиите за докосване дава възможност на малки роботи с по-малка мощност да познават заобикалящата ги среда и да изпълняват безопасно различни видове задачи в непосредствена близост до човешки работници. В допълнение към това, че са програмирани да защитават безопасността на своите човешки колеги, коботите могат бързо да усвояват задачи чрез демонстрация и усилено учене. 

Коботите често изпълняват задачи, свързани с производството, включително сглобяване, автоматизация на опаковането, обработка на материали, обслужване на машини и контрол на качеството на продуктите.

Поради недостига на квалифицирани работници и нарастващите разходи за труд пазарът на коботи продължава да расте. Според Мая Сяо, старши анализатор в Interact Analysis, световният пазар на колаборативни роботи ще нараства с 20-30% годишно в периода 2025-2026 г. 

Какво прави един кобот безопасен?

За разлика от типичните промишлени роботи, които често са затворени в предпазни клетки и могат да работят само по предварително програмирани задачи, системите за колаборативни роботи са проектирани да работят безопасно в непосредствена близост до човешки оператори. Това позволява по-гъвкава, сигурна и адаптивна индустриална среда.

Коботите са оборудвани със софтуерно управлявани сензори, които им позволяват да откриват обекти, хора и потенциални сблъсъци. Софтуерът следи всяко движение на кобота и незабавно го изключва, ако открие нещо неочаквано. По-голямата част от промишлените коботи са коботи с ограничаване на мощността и силата (PFL), което означава, че в случай на неочакван сблъсък вградените им сензори могат да идентифицират кога е приложена необичайна сила, което кара кобота да забави или да спре работа, за да предотврати злополуки и наранявания. Обикновено ръбовете на тези коботи са заоблени, за да се намалят потенциалните сблъсъци с човешки работници. 

Допълнителните методи за минимизиране на опасностите могат да включват видеонаблюдение с камера, сензори за въртящ момент, лазерни скенери, LED и аудио обратна връзка, както и разпознаване на модели с помощта на машинно обучение.

Колко струва един кобот?

Цената на коботите варира в зависимост от производителя, функционалността, характеристиките и използвания инструментариум в края на рамото. Когато обмисля използването на кобот в производството, организацията трябва да определи точната възвръщаемост на инвестициите, която оправдава разходите. 

Обикновено коботите струват между 10 000 и 50 000 щатски долара. При избора на платформа трябва да се вземе предвид и качеството на производство на кобота, тъй като допълнителните инструменти ще увеличат разходите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии