Google поправя бота за снимки с изкуствен интелект след критики

Google поправя бота за снимки с изкуствен интелект след критики

Ботът създава снимки в отговор на писмени заявки

Google коригира новия си инструмент за създаване на снимки, задвижван от изкуствен интелект, след като се появиха твърдения, че той е коригирал прекалено много, за да се избегне рискът от расизъм, пише BBC.  

Потребителите твърдят, че ботът Gemini на фирмата е предоставял изображения, изобразяващи различни полове и етноси, дори когато това е било исторически неточно.

Например при търсене на изображения на бащите-основатели на Америка се появяват жени и цветнокожи.

"Генерирането на изображения с изкуствен интелект на Gemini генерира широк кръг от хора. И това като цяло е добре, защото хората по целия свят го използват. Но тук тя пропуска целта", казва Джак Кравчик, старши директор на Gemini Experiences. 

"Работим за незабавното подобряване на този вид изображения", добави той.

Преди почти десетилетие Google трябваше да се извини, след като приложението ѝ за снимки определи снимка на чернокожа двойка като "горила". Конкурентната фирма за изкуствен интелект OpenAI също беше обвинена в утвърждаване на вредни стереотипи, след като потребителите установиха, че нейният генератор на изображения Dall-E отговаря на запитвания за главен изпълнителен директор, например, с резултати, в които преобладават снимки на бели мъже. 

Google, която е подложена на натиск да докаже, че не изостава в развитието на изкуствения интелект, пусна последната си версия на Gemini миналата седмица. Ботът създава снимки в отговор на писмени заявки.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст