Япония най-накрая се отказа от дискетите

Технологии

Една от най-напредналите в технологично отношение нации в света се е придържаше към някои от най-остарелите устройства

 

Япония премахна всички разпоредби, изискващи използването на флопи дискове за административни цели тази седмица. Производителите в страната са произвели последните си бройки преди 13 години, но законите в страната все още препоръчват на институциите да ги използват... и те го правят, казва New York Times.

Флопи дискът, изобретен през 1970 г., някога беше задължителна част от компютрите. Други форми за съгранение на памет, като флашки и облачните пространства в интернет, направиха дискетите остарели и непотребни. През 90-те години на миналия век, заедно с касетките, дискетите останаха част от остарялата технология.

Но не и в Япония. Въпреки че е известна със своите гиганти в производството на електроника, роботи и най-бързия интернет в света, страната също все още ползва флопи дискове и други стари технологии като факс машини и пари в брой.

 

Япония започна да се отдалечава от тези устройствата за съхранение от 20-ти век, само преди две години, когато Таро Коно, министърът по дигитализацията на страната, обяви "война на дискетите".

Когато се натъква на изображение на билборд на магистрала за американска онкологична клиника, който гласи: „Ако знаете какво е флопи диск, може би е време да си направите скрининг за рак“. Коно отговори в социалните медии: "Не, не е задължително в Япония."

Широк спектър от фирми - мини, петролни компании, търговци на дребно, магазини за алкохол, търговски центрове - бяха обвързани от различни правила, изискващи от тях да представят документи на регулаторите на флопи дискове.

Дори след като Sony, някога основен производител на дискове за японския пазар, спря да ги произвежда през 2011 г., повече от 1000 закони, наредби и директиви, задължаващи флопи дисковете, остават в книгите, според Министерството на цифровите технологии.

Тази седмица Коно обяви победа във войната си. Всички тези разпоредби са прегледани от законодателите, подложени са на публичен коментар, гласувани са и отменени, каза той.

Извън правителството някои японски сектори не са готови да се откажат.

По-голямата част от традиционната текстилна промишленост в част от Киото, която произвежда артикули като кимона, не е актуализирала технологията си от приемането на флопи дискове през 80-те години на миналия век.

Всеки ден Higo Bank, регионална финансова институция на остров Кюшу, обработва близо 300 флопи диска, които тежат почти 5 килограма.

Банката се е опитала да убеди клиентите, които все още използват дисковете за съхранение на информацията за банковите си сметки, да сменят формата, като им е казала, че ще спре да ги приема през пролетта.

Работата на Коно не е свършена. Той посочи, че факс машини, които все още се използват широко в Япония, също са в полезрението му. Той препоръча преминаване към имейл.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст