1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Intel и Италия напът да сключат сделка за строеж на завод за чипове

Технологии
 

Според източници правителството на Драги работи за сключване на споразумение с компанията до края на август

Италия е близо до сключване на сделка с Intel за изграждане на усъвършенстван завод за опаковане и сглобяване на полупроводници, съобщава Reuters. Първоначално предвидената стойност възлиза на 5 млрд. долара.

Според информация на източници правителството на премиера в оставка Марио Драги работи за сключване на споразумение до края на август преди предсрочните парламентарни избори, насрочени за 25 септември, а Рим има готовност да финансира 40% от общата инвестиция. Как Италия планира да се случи това все още не е ясно.

Рим е отделил 4.15 млрд. евро до 2030 г., за да привлече производители на чипове и да инвестира в нови индустриални приложения на иновативни технологии.

Инвестицията на Intel в Италия е част от по-голям план, обявен от американския производител на чипове по-рано тази година за инвестиране на 88 милиарда долара в изграждане на капацитет в цяла Европа.

По този начин компанията има за цел да намали зависимостта си от вноса на чипове от Азия и да ограничи последиците от кризата в доставките, която възпрепятства производството в ключовия за региона автомобилен сектор.

От офисите на Intel и Марио Драги отказаха коментар.

Италианското правителство преговаря също и с френско-италианската STMicroelectronics, тайванските производители на чипове MEMC Electronic Materials Inc и TSMC и Israeli Tower Semiconductor, които Intel закупи по-рано тази година. През юли STMicroelectronics подписа договор с GlobalFoundries за изграждане на фабрика за чипове на стойност 5.7 млрд. долара във Франция.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии