1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Разкриха сумата, която Google плаща, за да бъде Safari търсачка по подразбиране на iPhone

Технологии

В Европа Законът за цифровите пазари изисква от Apple да направи промени в начина на работа на браузърите

Google плати на Apple 20 млрд. долара през 2022 г., за да бъде търсачката по подразбиране за Safari на iPhone, iPad и Mac, съобщава Bloomberg. Информацията беше разкрита в съдебни документи, предоставени от Google в антитръстовия спор с Министерството на правосъдието на САЩ.

Снимка: Reuters

Министерството на правосъдието обвини Google, че има монопол върху функцията с „търсене“ в интернет, а в делото срещу Google сделката за търсачката с Apple беше основен фокус. През ноември съдебните документи показват, че Google плаща 36% от общите приходи, които печели от търсения, извършени в Safari, а сега се оказва, че това се равнява на 20 млрд. долара.

Google е търсачката по подразбиране на устройствата на Apple от 2002 г., въпреки че сделката е била предоговаряна няколко пъти. Apple и Google са работили, за да запазят условията на споразумението за търсачката в тайна по време на процеса и преди това, но е добре известно, че Google плаща на Apple милиарди годишно.

Снимка: Getty Images

Миналия октомври главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела свидетелства, че споразумението между Apple и Google е направило невъзможно конкурирането на други търсачки като Bing. В един момент Microsoft искаше Apple да купи Bing, но Apple не прояви интерес.

Google е търсачката по подразбиране на устройствата на Apple в повечето страни, но потребителите могат да изберат да я сменят с Yahoo, Bing, DuckDuckGo и Ecosia като алтернативи.

В Европа Законът за цифровите пазари изисква от Apple да направи промени в начина на работа на браузърите. Потребителите могат да изберат браузър по подразбиране, когато настройват своя ‌iPhone‌, и има повече опции от шепата доставчици, които Apple позволява в САЩ.

Ако Google загуби антитръстовото дело, сделката между Apple и Google може да бъде прекратена. Съдът ще излезе с решение по-късно през 2024 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии