1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Вашият iPhone скоро ще се превърне в "AI Phone". Какво да очакваме от iOS 18 на Apple

Технологии

Очаква се потребителите да могат да водят по-естествени разговови със Siri, която ще помни за какво сте си говорили преди

 

След дълго забавяне Apple най-накрая се подготвя да внедри изкуствен интелект в iPhone. Очаква се компанията да покаже нови функции с изкуствен интелект за предстоящата операционна система на iPhone, iOS 18, следващия месец на годишната си конференция за разработчици Worldwide Developers Conference, пише Fast Company. 

Най-значимата функция на изкуствения интелект, която вероятно ще бъде въведена в iOS 18, е създаденият от Apple голям езиков модел (LLM) - софтуерът, който захранва чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT. Мнозина спекулират, че LLM на Apple ще бъде интегриран с настоящия цифров асистент на iPhone, Siri. 

Снимка: Pexels

Захранваната от LLM Siri ще направи асистента на Apple по-интелигентен от всякога и по-гъвкав. Например Siri, задвижвана от LLM, вероятно ще може да обработва команди въз основа на минал контекст и предишни заявки, което означава, че потребителят ще може да води по-естествени разговори със Siri, защото тя ще може да помни за какво сте говорили преди

IOS 18 може да въведе AI в приложенията 

Други функции за изкуствен интелект, по които Apple работи за iOS, включват вграждане на технологията за изкуствен интелект директно в съществуващите приложения. Например AI може да автоматизира и създава плейлисти в Apple Music - да помага на потребителите да намират нови песни за слушане или да съставят списък с любимите си песни според текущото си настроение. Софтуерът за презентации на Apple, Keynote, също може да получи възможности за работа с изкуствен интелект, за да помогне на потребителите да създават пакети от слайдове. Инструментът за търсене на iPhone, Spotlight, който позволява на потребителите бързо да намират отговори от приложенията на телефона си, също може да получи захранване с изкуствен интелект, което ще направи резултатите от търсенето по-изчерпателни и точни. 

С това фирмените доклади за плановете за изкуствен интелект на Apple в iOS 18 приключват. Но е вероятно функциите на AI в iOS 18 да надхвърлят значително съобщеното. Така че, въпреки че останалите са само спекулации, те също изглеждат вероятни, като се има предвид какво вече знаем за технологията и как я използват конкурентите на Apple в индустрията.

Снимка: Reuters

Друга област, която е готова за подобрения с изкуствен интелект, са Apple Maps, които през последните години постигнаха голям напредък, за да се превърнат в страхотно приложение за навигация. Мястото, където Apple Maps все още бледнее в сравнение с лидера в индустрията Google Maps, обаче, са данните за точките на интерес (POI). Данните за точките на интерес в Google Maps са надеждни и се генерират предимно от стотици милиони потребители по целия свят, които предоставят отзиви и информация за милиони списъци. Apple Maps не разполага с подобна общност от запалени потребители. Ето къде може да се намеси изкуственият интелект. Компанията би могла да използва изкуствен интелект, за да обобщи публичните отзиви и друга публично достъпна информация за дадена точка на интерес, за да предостави на потребителите по-контекстуална информация за мястото.

Снимка: Reuters

Трудно е да се повярва, че Apple няма да въведе инструменти за редактиране с изкуствен интелект в приложението Photos, като се има предвид, че тези инструменти вече са обичайни за много конкурентни приложения за редактиране на снимки. Такива инструменти биха могли да включват възможност за разширяване на изображението извън първоначалните му граници и бързо премахване и преместване на обекти и хора в снимката

Apple би могла да използва AI и за подобряване на достъпността на iPhone - инструментите, вградени в операционната система, за да я направят по-използваема за хора с различни физически или когнитивни увреждания. Например, задвижваната от ИИ реч би могла да даде на сегашната функция на iPhone "Spoken Content", която чете на потребителите текст на екрана на глас, така необходимата актуализация. Задвижваната от изкуствен интелект реч може да направи гласа, който чете текста, по-естествен. И тъй като iPhone може дори да клонира гласа ви, може би Apple ще позволи на функцията Spoken Content да ви прочете текст със собствените ви думи - или с тези на някой ваш познат.

Снимка: Reuters

Засега само Apple знае пълния набор от функции с изкуствен интелект в iOS 18. Предвижда се Apple да представи iOS 18 по време на основната презентация на Световната конференция за разработчици 2024, която ще се проведе в на 10 юни 2024 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии