1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Google губи оспорването на антитръстовото дело, заведено от ЕС

Технологии
 

Решението е успешен тласък за ЕС след неуспехите в делата срещу други технологични гиганти

Google претърпя втория си неуспех за по-малко от година, защото върховният европейски съд се съгласи с антитръстовите регулатори на ЕС, че компанията е злоупотребила с монополното си положение. Въпреки това успя да договори намаляване на глобата с 5%, т.к. се установи несъгласие по една от обсъжданите точки, казва Reuters.

Google вече има глоба от 2,42 млрд. евро (2,42 млрд. долара) от миналата година, първият от три случая.

„Общият съд до голяма степен потвърждава решението на Комисията, че Google е наложил незаконни ограничения на производителите на мобилни устройства с Android и операторите на мобилни мрежи, за да консолидира доминиращата позиция на своята търсачка“, каза съдът.

„Общият съд счита за уместно обаче да наложи глоба от 4,125 млрд. евро на Google, като мотивите му се различават в определени аспекти от тези на Комисията“, казаха съдиите.

Решението е успешен тласък за ръководителя на антитръстовия сектор на ЕС Маргрете Вестагер след неуспехите в делата срещу други технологични гиганти като Intel и Qualcomm тази година.

Ръководителят на Европейската комисия по конкуренцията наложи на големите компании солидни глоби, за да осигури равнопоставеност в 27-те държави от Европейския съюз.

В решението си от 2018 г. Комисията заяви, че Google използва Android, за да затвърди господството си в общото търсене в интернет чрез плащания към големи производители и оператори на мобилни мрежи и ограничения.

Google отвърна, че действа като безброй други фирми и че подобни плащания и споразумения помагат на Android да остане безплатна операционна система, критикувайки решението на ЕС като несъобразено с икономическата реалност на мобилните софтуерни платформи.

Страните могат да обжалват решението пред Съда на ЕС, най-висшият в Европа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии