1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Осъдиха Google да плати 43 млн. долара за подвеждане на потребители

Финанси
 

Надзорният орган, който изчислява, че 1,3 млн. потребители на Google акаунти може да са били засегнати

Австралийската агенция за защита на конкуренцията заяви, че Google е бил осъден от Федералния съд на страната да плати 60 млн. австралийски долара (42,7 млн. долара) неустойки за подвеждане на потребителите при събирането на техните лични данни за местоположение, съобщава Reuters.

Съдът установи, че Google е подвел някои клиенти относно данните за лично местоположение, събрани чрез техните мобилни устройства с Android между януари 2017 г. и декември 2018 г.

„Google заблуди потребителите да вярват, че настройката „история на местоположенията“ на техните телефони с Android е единственият начин, по който данните за местоположението могат да бъдат събрани, но и функция за наблюдение на активността в мрежата и приложенията също позволява събиране и съхранение на локални данни“, каза Австралийската комисия за конкуренцията и потребителите.

Надзорният орган, който изчислява, че 1,3 млн. потребители на Google акаунти в Австралия може да са били засегнати, е започнал процедура срещу компанията и нейното местно звено през октомври 2019 г.

В изявление, изпратено по имейл, Google каза, че е уредил въпроса и добави, че информацията за местоположението e леснo за управление и леснo за разбиране.

Технологичният гигант беше въвлечен в съдебно дело в Австралия през последната година, тъй като правителството обмисляше и прие закон, който да накара Google и Facebook да плащат на медийни компании за съдържание в техните платформи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5