1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Байдън подкрепя инвестиция на IBM за 20 млрд. долара

Технологии
 

Това идва след като Байдън подписа закон, чрез който се осигуряват субсидии в размер на 52 млрд. долара

Президентът на САЩ Джо Байдън днес официално ще подкрепи плановете на американската корпорация IBM да инвестира 20 млрд. долара в щата Ню Йорк през следващото десетилетие в производството на полупроводници, на мейнфрейм(големи изчислителни центрове) и квантови компютри (квантови изчислителни системи), както и в създаването и развитието на изкуствен интелект, предаде Reuters, цитирани от БТА. 

Снимка: EPA

Това идва след като в началото на август Байдън подписа закон, чрез който се осигуряват правителствени субсидии в размер на 52 млрд. долара, за да бъде стимулирано производството на полупроводници в САЩ, както и за развитието на нови технологии, свързани с тях.

Това е опит на администрацията във Вашингтон да намали зависимостта на САЩ от Китай в тази сфера, отбелязват анализатори.

Президентът на САЩ ще посети технологичния център на IBM в град Покипси, щата Ню Йорк, където се намира най-голямата система от квантови компютри в компаията на главния изпълнителен директор на технологичната корпорация Арвинд Кришна.

През миналия месец президентът на САЩ посети щата Охайо и произнесе реч в района, където друга американска технологична корпорация -  Intel,  планира да инвестира 20 млрд. долара в строителството на завод за производството на полупроводници.

От друга страна, технологичният гигант Micron Technology обяви, че през следващите "20 и няколко години" ще инвестира до 100 млрд. долара в производството на полупроводници в Ню Йорк. Очаква се тази инвестиция да създаде 50 хиляди работни места. Първата фаза от нейната реализация, в размер на 20 млрд. долара и е планирана през настоящото десетилетие.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии