След спор за радиация над нормата: Аpple актуализира софтуера за iPhone 12

Технологии

Франция спря продажбата на устройствата, заради тестове, показали електромагнитна радиация над допустимите нива

Френските власти получиха софтуерна актуализация от Apple за iPhone 12 и я разглеждат. Това заяви източник от френското министерство на икономиката, промишлеността и цифровите технологии, съобщава БТА. 

Американската технологична компания обеща да актуализира софтуера си, за да разреши спора за наднормените равнища радиация, засечени при устройствата. Тя имаше срок до 27 септември 23 г., за да направи това, след като Франция спря продажбите iPhone 12 заради тестове, показали електромагнитна радиация над допустимите нива. 

Apple оспори резултатите от тестовете, заявявайки, че iPhone 12  е сертифициран от редица международни органи и отговаря на глобалните стандарти, но на 15 септември обяви, че все пак ще направи актуализация на софтуера, за да се приспособи към тестовите методи, използвани във Франция.

Изследователи проведоха редица проучвания през последните две десетилетия, за да направят оценка на рисковете за здравето от мобилните телефони.

Според Световната здравна организация (СЗО) при използването им не е установено неблагоприятно въздействие върху здравето на хората. 

Предупреждението на френските регулатори за електромагнитна радиация над допустимите нива, базирано върху резултатите от тестове, които се разминават с проведените в други страни, предизвика безпокойство в цяла Европа и други държави, включително Белгия. Те също поискаха да се възползват от актуализацията на софтуера.

Експерти от бранша заявиха, че няма рискове за безопасността, тъй като регулаторните ограничения, основаващи се на риска от изгаряния или топлинен удар от излъчването на телефона, са значително под равнищата, определяни от учените като вредни. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст