1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

AI технология предотвратява катастрофи, предизвикани от разсейване (ВИДЕО)

AI технология предотвратява катастрофи, предизвикани от разсейване (ВИДЕО)

Подобни системи вече се вграждат и в автомобилите, произведени в ЕС

Китайските шофьори на камиони бяха първите, които тестваха AI технология, за да получават предупреждения, когато са разсеяни или сънливи, с цел предотвратяване на инциденти.

Базираната в Израел eyeSight Technologies се обедини с китайската фирма за GPS и телематика Exsun в опит да направи пътуването с камиони по-безопасно, като помага на шофьорите на търговските камиони да отговарят на новите китайски разпоредби, които влязоха в сила, за да намалят инцидентите, причинени от сънливост и невнимание на водача. Подобни системи вече се вграждат и в автомобилите, произведени в ЕС.

Решените на eyeSight използва инфрачервен сензор заедно с компютърно зрение, за да проследи посоката на зрението на шофьорите, разширяването на зениците, колко са отворени очите, честотата на мигане и позицията на главата, за да отчете в реално време дали показват признаци на сънливост, невнимателни ли са и дали губят фокус върху пътя. След като бъде засечена сънливост или разсейване, eyeSight предоставя предупреждение в реално време.

Повече от четвърт милион души годишно (над 700 на ден) загиват при пътнотранспортни произшествия в Китай, според Световната здравна организация, а още милиони са ранени. Пътните инциденти са водещата причина за смъртта на жителите на Китай на възраст 15-44 години. Много по-вероятно е инцидентите с големи превозни средства като камиони да бъдат сериозни или фатални.

Безопасността на камионите е проблем в световен мащаб. Според Федералната администрация за безопасност на автомобилните превозвачи на САЩ през 2016 г. в САЩ е имало повече от 100 000 катастрофи с камиони и автобуси, довели до 4500 смъртни случая. Статистиката на Министерството на труда показва, че да си шофьор на камион е най-смъртоносната работа в Америка.

Exsun е доставчик на GPS и телематични системи, заедно със системи за мониторинг на замърсяването на въздуха. Повече от 3 милиона превозни средства имат инсталирани продукти на Exsun, а услугата за позициониране има повече от 10 милиона крайни потребители.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии