1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

AI може да каже колко е остаряло сърцето ви

Технологии

Новият инструмент е разработен Лондонския институт по медицински науки

Нов инструмент с изкуствен интелект (ИИ) разкрива до колко алкохола, тютюнопушенето, лошата диета и липсата на физически упражнения състаряват преждевременно сърцето на човека, съобщи BBC, цитирана от БГНЕС.

Целта е да се намерят начини за забавянето на стареенето на сърцето, за да се намалят рисковете от много свързани с възрастта състояния като инсулт и сърдечни заболявания.

Системата е разработена от екип, ръководен от професор Деклан О'Реган от Лондонския институт по медицински науки (ЛИМН) към Съвета за медицински изследвания (СМИ).

„Когато погледнем лицето на някого, ние умеем да преценяваме дали той изглежда млад или стар за възрастта си, същото е и с органите", казва професор О'Реган.

"Някои хора имат сърца, които са много по-млади, а други имат такива, които са се състарили преждевременно и са по-предразположени към заболявания. Затова искаме да разберем кои са факторите, които водят до това", заяви ученият.

Човек, който твърди, че не води най-здравословния начин на живот, което включва неправилна диета, наднормено тегло и генетична предразположеност към диабет, решава да се подложи на тест за измерване на сърдечното здраве.

Съществуват много начини за измерване на сърдечното здраве, включително сканиране, електрокардиограми (ЕКГ) и измерване на кръвното налягане, но те дават моментна представа за състоянието на сърцето и могат да варират от ден на ден или от месец на месец.

Анализът на изкуствения интелект обаче показва вредите, натрупани през целия живот, вследствие на пиене, пушене, неправилно хранене и липса на физически упражнения, подчертава професор О'Реган.

Процесът включва сканиране на сърцето с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) след тренировка.

Най-ранните признаци на преждевременното стареене могат да бъдат толкова незабележими, че дори експертите кардиолози не са в състояние да ги открият - но изкуственият интелект може да го направи, тъй като е получил данните за 40 000 души с различно сърдечно здраве, както и техните здравни резултати.

Системата анализира стотици дребни детайли в 3D движението на ядрено-магнитното резонансно изследване на участващия в експеримента и ги сравнява с тези на 5000 души на различна възраст, които са водили здравословен начин на живот.

Инструментът изчислява, че възрастта на сърцето на доброволеца е 63 години, само няколко години повече от рождената му възраст.

Според професор О'Реган неочаквано добрия резултат се дължи на скорошни промени в начина на живот на изследваното лице като подобряването на диетата и добавяне на физически упражнения.

„Не знаем дали преждевременното стареене на сърцето се дължи на гените ни и се раждаме с предназначение да имаме по-старо сърце, или по-скоро се дължи на начина ни на живот", каза професорът.Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии