1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Застрахователи на кораби отменят военното покритие за Русия и Украйна от 1 януари

Застрахователи на кораби отменят военното покритие за Русия и Украйна от 1 януари

Ходовете на застрахователите ще направят по-трудно за собствениците на кораби да намерят застраховка

Застрахователите на кораби съобщиха, че отменят покритието за военен риск в Русия, Украйна и Беларус след нанесени загуби и напускането на региона от презастрахователите, съобщава Reuters.

Презастрахователите, които застраховат застрахователите, обикновено подновяват своите 12-месечни договори с клиентите си на 1 януари, като им дават възможност да намалят загубите от началото на войната в Украйна, след като тази година бяха засегнати и от значителни такива, свързани с конфликта и от урагана Иън във Флорида.

Американските, северните, британските и западните клубове P&I (защита и обезщетение) вече не могат да предлагат покритие за военни рискове в региона от 1 януари, казаха те в последните известия на своите уебсайтове. Клубовете са сред най-големите P&I застрахователи, които покриват около 90% от световните океански кораби.

UK P&I Club заяви на 23 декември, че проблемът е възникнал поради липсата на презастраховане, известно още като ретроцесия.

„Презастрахователите на Клуба вече не са в състояние да осигурят презастраховане за излагане на военен риск в руски, украински или беларуски териториални води“, се казва в него.

Американската P&I заяви на 23 декември, че е получила „известие за анулиране“ за региона от своите презастрахователи за военен риск и в резултат на това анулира собствената си застраховка.

Корабите обикновено имат P&I застраховка, която покрива искове за отговорност на трети страни, включително екологични щети и наранявания. Отделните правила за корпуса и машините покриват корабите срещу физически повреди.

Ходовете на застрахователите ще направят по-трудно за собствениците и наемателите на кораби да намерят застраховка. Цената ще се увеличи, а това може да означава, че и някои кораби ще плават незастраховани, казват източници от индустрията пред Reuters.

Доставчиците на презастраховане и ретроцесия включват глобалните играчи Hannover Re, Munich Re и Swiss Re, както и синдикати на пазара на Lloyd's of London.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии