1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Защо Ryanair затваря офиса си в Атина?

Свят
 

Ирландската нискотарифна авиокомпания обяви, че ще затвори базата си в Атина на 29 октомври

Интензивната конкуренция на вътрешния пазар, която започна да свива дела на Ryanair в Гърция, е причината компанията да реши да затвори офиса си в Атина тази зима, казва гръцкото издание Катамарани.

Ирландската нискотарифна авиокомпания обяви, че ще затвори базата си в Атина на 29 октомври, обосновавайки решението си на липсата на стимули от летището и гръцкото правителство.

Решението му обаче, което на практика засяга два от самолетите му на международното летище в Атина е по-скоро свързано с вътрешната конкуренция: Aegean контролира дял от порядъка на 40%, докато Sky Express, компания с интерес към вътрешните полети наскоро увеличи броя на самолетите си, се е повишил до около 15%.

Ryanair има дял от около 7%, като същевременно се сблъсква с конкуренция и от чуждестранни нискотарифни компании, като easyJet, Volotea и Wizz. Поради това, тъй като таксите, които плаща след приключване на инвестициите в 14-те регионални летища, са се увеличили, авиокомпанията решава да ограничи присъствието си в страната, без това да означава, че няма да обслужва маршрути от европейски дестинации до Атина, тъй като ще продължи да лети от и до 10 дестинации.

Що се отнася до вътрешните маршрути в Гърция, туристическите агенти съобщават, че така или иначе те са били ограничени до една или две дестинации (напр. Санторини).

„Летището в Атина, заедно с другите гръцки летища, принадлежащи на германската група Fraport, не предлага стимули за увеличаване на трафика през зимния сезон и за развитие на туризма извън пиковия сезон за и за свързване на Атина с други дестинации“, казват от компанията.

Той добавя, че „правителството не предоставя дългосрочни стимули на авиокомпаниите да инвестират в летището в Атина в периоди извън пиковите натоварвания или да развиват туризма по начина, по който направиха Испания, Италия, Португалия и Кипър“, докато „то прилага развитие на таксите от летищата от 12 евро на пътник.”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии