Австралия се отказва да глобява технологични гиганти за дезинформация
Правителството скоро ще въведе национална забрана за използване на социалните медии от деца под 16 години
Вижте как се произвежда
Министерството на земеделието даде одобрение на производителите на култивирано месо за първи път в Съединените щати, което представлява преломен момент за алтернативната протеинова индустрия, съобщава The New York Times.
Вероятно обаче ще минат години, преди клиентите да могат да купуват лабораторно произведено месо в хранителните магазини. Но решението на правителството ще позволи продажбата му през щатските граници след преминаване на федерални проверки.
Поддръжниците на алтернативните протеини заедно с компаниите, които поискаха федерално одобрение - Upside Foods и Good Meat - отпразнуваха новината като ключова за месната индустрия в момент на нарастваща загриженост относно въздействието на производството на месо върху околната среда и начина, по който се третират животните.
„Това одобрение ще промени фундаментално начина, по който месото стига до нашата трапеза“, каза в изявление д-р Ума Валети, главен изпълнителен директор и основател на Upside Foods. „Това е огромна стъпка напред към по-устойчиво бъдеще – такова, което запазва избора и живота“, добавя още той.
Решението ще направи Съединените щати втората страна в света след Сингапур, която разрешава производството и продажбата на лабораторно отгледано месо. Брус Фридрих, президент на Good Food Institute, организация с нестопанска цел, фокусирана върху клетъчно и растително месо, каза, че одобрението на САЩ е важна стъпка за индустрията, добавяйки, че „светът гледа към системата за одобрение на безопасността на храните на Съединените щати и сега много правителства ще го последват.“
Поддръжниците на култивираното месо казват, че продуктът има по-добро въздействие върху околната среда, безопасността на храните и хуманното отношение към животните. Но скептиците са предпазливи по отношение на научните рискове и рисковете за безопасността и казват, че предполагаемите ползи за околната среда са недоказани.
Около 100 компании по света, включително десетки в Съединените щати, се фокусират върху производството на култивирано месо, според Фридрих. Индустрията беше оценена на около 247 млн. долара през 2022 г. според компанията за пазарни проучвания Grand View Research и може да нарасне до 25 млрд. долара до 2030 г., прогнозира консултантската фирма McKinsey & Company.
Лабораторно отглежданото месо се произвежда с клетки, взети от животно. След това тези клетки се захранват с вода, сол и хранителни вещества като аминокиселини, витамини и минерали. След това клетките се размножават в големи резервоари, наречени култиватори или биореактори. Продуктът е мляно месо, което след това се оформя в колбаси или филета. Месото не съдържа кости, пера и други животински останки.
Правителството скоро ще въведе национална забрана за използване на социалните медии от деца под 16 години
Последиците от президентските избори в САЩ са в полза на милиардера
Най-голямата козметична компания в света генерира 32,4 млрд. евро за първите 9 месеца на 2024 г.