За първи път: Лабораторно отгледано пилешко месо е одобрено за продажба в САЩ

Свят

Вижте как се произвежда

Министерството на земеделието даде одобрение на производителите на култивирано месо за първи път в Съединените щати, което представлява преломен момент за алтернативната протеинова индустрия, съобщава The New York Times.

Вероятно обаче ще минат години, преди клиентите да могат да купуват лабораторно произведено месо в хранителните магазини. Но решението на правителството ще позволи продажбата му през щатските граници след преминаване на федерални проверки.

Поддръжниците на алтернативните протеини заедно с компаниите, които поискаха федерално одобрение - Upside Foods и Good Meat - отпразнуваха новината като ключова за месната индустрия в момент на нарастваща загриженост относно въздействието на производството на месо върху околната среда и начина, по който се третират животните.

„Това одобрение ще промени фундаментално начина, по който месото стига до нашата трапеза“, каза в изявление д-р Ума Валети, главен изпълнителен директор и основател на Upside Foods. „Това е огромна стъпка напред към по-устойчиво бъдеще – такова, което запазва избора и живота“, добавя още той.

Решението ще направи Съединените щати втората страна в света след Сингапур, която разрешава производството и продажбата на лабораторно отгледано месо. Брус Фридрих, президент на Good Food Institute, организация с нестопанска цел, фокусирана върху клетъчно и растително месо, каза, че одобрението на САЩ е важна стъпка за индустрията, добавяйки, че „светът гледа към системата за одобрение на безопасността на храните на Съединените щати и сега много правителства ще го последват.“

Поддръжниците на култивираното месо казват, че продуктът има по-добро въздействие върху околната среда, безопасността на храните и хуманното отношение към животните. Но скептиците са предпазливи по отношение на научните рискове и рисковете за безопасността и казват, че предполагаемите ползи за околната среда са недоказани.

Около 100 компании по света, включително десетки в Съединените щати, се фокусират върху производството на култивирано месо, според Фридрих. Индустрията беше оценена на около 247 млн. долара през 2022 г. според компанията за пазарни проучвания Grand View Research и може да нарасне до 25 млрд. долара до 2030 г., прогнозира консултантската фирма McKinsey & Company.

 

Лабораторно отглежданото месо се произвежда с клетки, взети от животно. След това тези клетки се захранват с вода, сол и хранителни вещества като аминокиселини, витамини и минерали. След това клетките се размножават в големи резервоари, наречени култиватори или биореактори. Продуктът е мляно месо, което след това се оформя в колбаси или филета. Месото не съдържа кости, пера и други животински останки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст