1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

В САЩ приеха пакет от данъчни облекчения

В САЩ приеха пакет от данъчни облекчения

Предвиждат се сериозни "екстри" за компаниите и за домакинствата

Пакет данъчни облекчения на стойност 78 милиарда долара, предвиждащ сериозни "екстри" за компаниите, но и за домакинствата, беше одобрен миналата седмица с огромно мнозинство от ключова комисия към американския Конгрес, съобщиха редица световни медии. Вотът мина с одобрението на 40 конгресмени срещу едва 3-ма против, което идва да покаже, че и двете партии - и демократите, и републиканците, са твърдо решени в годината на изборите да заложат на подкрепата на избирателите, за да си осигурят комфортно мнозинство в следващата Камара на представителите.

Силното двупартийно мнозинство в Комисията по средствата и начините (House Ways and Means Committee) към Конгреса показва, според CNBC, че и двете партии имат готовност да отпускат все повече средства за научни изследвания и развитие, да разрешат изплащането на пълни компенсации при закупуване на машини и оборудване, да облекчат бизнеса посредством гъвкавост при лихвената политика, както и да подкрепят семействата при отглеждането на децата им, пише БТА.

До сделката от миналата седмица се стигна след двупартийно споразумение между председателя на Комисията по начините и средствата към Камарата на представителите, републиканеца Джейсън Смит, и председателя на комисията по финанси към Сената, демократа Рон Уайдън. Демократите бяха убедени да го подкрепят с включването в него на облекчения за отглеждането на деца.

Още по-любопитно е, че това единство идва в момент когато Конгресът е сериозно разделен по много други финансови въпроси, вкл. тавана на държавния дълг, финансовата подкрепа за Украйна, митата върху много видове стоки от ЕС, Китай и други страни.

Следващата седмица Конгресът трябва да гласува данъчния законопроект в цялост, а какви точно мерки предвижда той обобщава Reuters.

По отношение на бизнеса са предложени серия облекчения, имащи за цел да стимулират инвестициите в развойна дейност и научни изследвания.

Промените, ако бъдат приети, ще разрешат на бизнеса всяка година да приспада извършените разходи за научноизследователска и развойна дейност, а не веднъж за петгодишен период, както беше прието през 2022 г. Компаниите освен това ще могат да приспадат пълната стойност на закупено оборудване и други "краткотрайни" капиталови инвестиции.

Предвидено е й разхлабване на ограниченията върху удръжките за лихвени разходи. Те ще бъдат в сила през цялата данъчна 2025 г., както и със задна дата до 2022 г.

Законопроектът предвижда отпадането на двойното данъчно облагане на компании и служители, работещи и в САЩ, и в Тайван, което е пряка подкрепа за острова, смятан от Китай за неделима част от територията на страната, но същевременно отстояващ независимостта си вече 75 години. Това би позволило на малките компании да приспадат 1,29 милиона долара "квалифицирани" разходи спрямо 1,16 милиона долара сега.

Пакетът също така планира да повиши прага за отчитане на труда на подизпълнители до 1000 долара спрямо 600 долара сега, както и да индексира това ниво спрямо инфлацията.

Предвижда се прилагането на тези данъчни облекчения да струва на хазната 34,3 милиарда долара за срок от 10 години.

По отношение на облекченията за домакинствата законопроектът предвижда увеличаване на данъчния кредит, т.е. приспадането на дължими данъци, при гледане на дете от 2000 на 2100 долара през финансовите 2024 г. и 2025 г., както и увеличаване на размера на възстановимия данъчен кредит и достъпните в брой плащания за тези семейства, които не дължат данъци. Те ще се увеличат с 200 долара до 1800 долара на дете за данъчната 2023 г., до 1900 долара през 2024 г. и до 2000 долара през 2025 г. Корекция на инфлацията през 2025 г. може да повиши допълнително възстановимата част до 2100 долара. Растежът обаче спира през 2026 г. и остава на това ниво. Според данъчната комисия към Конгреса облекченията ще струват на федералния бюджет 33,5 милиарда долара за срок от 10 години.

Законопроектът поглежда и встрани и разширява данъчните облекчения за компенсации на щети при урагани, горски пожари, катастрофични събития и други бедствия, случили се след 2019 г. Това би струвало на хазната "едва" 5 милиарда долара за срок от 10 години.

Някои от промените бяха част от приетите през 2017 г. по инициатива на тогавашния президент Доналд Тръмп данъчни облекчения, но действието им впоследствие изтече.

През последните години много големи бизнес организации като Търговската камара, Националната асоциация на производителите и Бизнес кръгла маса активно лобират пред конгресмените за повторното им вкарване в действие, припомня CNBC.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии