Удивителни факти за Олимпийските игри, които не знаете

Дори да не ви интересува много спортът, има нещо вълшебно в Олимпиадата

 

Дори и да не ви интересува много спортът, има нещо вълшебно в Олимпиадата: атлетите тренират с години, за да дадат всичко от себе си и да осигурят представянето на живота си – често в рамките на няколко секунди. На всеки две години се приспособяваме към различна часова зона, чувстваме се малко по-патриотични и ставаме много добри в разпознаването на знамена и национални химни от цял ​​свят.

За да навлезете в олимпийския дух и емоциите, които идват с него, ви предлагаме някои факти за Олимпиадата, които ще ви впечатлят.

1. Първите олимпийски игри се провеждат през 8 век пр.н.е. в Олимпия, Гърция. Те се провеждат на всеки четири години в продължение на 12 века. След това, през 4-ти век от н.е., всички езически празници са забранени от император Теодосий I и Олимпийските игри вече не съществуват.

2. Спортната традиция обаче е възродена около 1500 години по-късно: Първата модерна олимпиада се провежда през 1896 г. в Гърция, пише ef.com.

3. В древна Гърция атлетите не са се притеснявали за спонсорство, защита или мода – те са се състезавали голи.

4. Тогава игрите продължавали пет-шест месеца.

5. Жените имат право да се състезават на Олимпийските игри от 1900 г.

6. От 1924-1992 г. зимните и летните олимпийски игри се провеждат в една и съща година. Сега те са на отделни цикли и се редуват.

 

7. Само четирима спортисти са печелили медали както на зимните, така и на летните олимпийски игри. Само една от тях, Криста Лудингер-Ротенбургер, печели медали в една година.

8. По време на Игрите в Лондон през 2012 г. Олимпийското село се нуждаеше от 165 000 кърпи за малко повече от две седмици дейност.

9. Официалните езици на игрите са английски и френски, допълнени от официалния език на страната домакин.

10. Тарзан се състезава на Олимпийските игри: Джони Вайсмюлер, спортист, превърнал се в актьор, който играе Тарзан в 12 филма, печели пет златни медала в плуването през 20-те години на миналия век.

11. От 1912-1948 г. художници участват в Олимпиадата: художници, скулптори, архитекти, писатели и музиканти се състезават за медали в съответните си области.

12. По време на Игрите в Берлин през 1936 г., двама японски състезатели по скок с прът си поделиха второто място. Вместо да се състезават отново, те разрязаха сребърния и бронзовия медал наполовина и сляха двете различни половини заедно, така че всеки от тях имаше половин сребърен и половин бронзов медал.

13. Олимпийският факел се запалва по старомодния начин на древна церемония в храма на Хера, в Гърция: Актриси, облечени в костюми на гръцки жрици, използват параболично огледало и слънчеви лъчи, за да запалят факлата.

14. Оттам факелът започва своята щафета към града домакин: Обикновено се носи от бегачи, но е пътувал на лодка, на самолет, на кон, на гърба на камила, под вода и в кану.

15. Незапаленият олимпийски факел също е изнасян в космоса няколко пъти.

16. Щафетният факел и олимпийският огън трябва да горят по време на цялото събитие. В случай, че пламъкът изгасне, може да се запали отново само с резервен пламък, който е запален в Гърция, и никога с обикновена запалка.

17. Игрите в Лондон през 2012 г. бяха първите олимпийски игри, в които всички участващи страни изпратиха жени спортисти.

18. Следните спортове вече не са част от Олимпийските игри: соло синхронно плуване, дърпане на въже, катерене на въже, летене с балон с горещ въздух, дуел с пистолет, тандемно колоездене, плувно състезание с препятствия и гмуркане за разстояние. За щастие стрелбата по гълъби на живо беше еднократна и само част от Олимпийските игри през 1900 г. в Париж.

19. Петте пръстена на олимпийския символ – проектирани от барон Пиер дьо Кубертен, съосновател на съвременните олимпийски игри – представляват петте населени континента на света.

20. Шестте цвята – син, жълт, черен, зелен, червен и бял фон – са избрани, защото знамето на всяка нация съдържа поне един от тях.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст