Учени разкриха възможно ли е да оцелеете в черна дупка

Учени разкриха възможно ли е да оцелеете в черна дупка

Експерти разказват интересни подробности в тази посока

 

Ако някога сте се чудили дали е възможно да оцелеете в черна дупка, тогава може би имате късмет, вече има отговорн на този въпрос.

Може да изглежда като един от най-неоцеляващите сценарии, с които е възможно да се сблъскате, но учените имат идея как бихте могли да преживеете едно такова нещо. В научното пространство срещата на тяло с черна дупка се нарича „спагетификация“. Това означава, че гравитацията е толкова силна, че обект, който се приближава до черна дупка, се разтяга, тъй като силата става експоненциално по-силна колкото повече се приближавате, пише Unilad. Резултатът е, че ще бъдете разпънати като юфка и ще имате издължено лицев буквален смисъл.

И как, за Бога, ще оцелееш при подобно нещо?

Е, оказва се, че има голяма разлика между това да бъдеш засмукан директно в черна дупка и да бъдеш уловен от нейната гравитация.

Черните дупки имат огромно гравитационно поле, защото са много плътни. Всъщност това е често начинът, по който разбираме къде се намират, като разглеждаме въздействието им върху заобикалящата ги среда в пространството.

Д-р Якоб ван ден Ейнден от университета в Уоруик обясни: „Разликата между това да бъдеш заловен от гравитацията на черната дупка и да паднеш в нея е като да си на река с водопад. Ако сте на реката, вие сте пленени и се движите към водопада, но ако гребете достатъчно бързо, можете да избягате на брега на реката".

"Попадането в черната дупка е като преминаване през ръба на водопада, откъдето няма шанс да се върнете.", добави той.

Така че, ако сте хванати от гравитацията на черна дупка, тогава е възможно да избягате, стига да не се приближите достатъчно близо до нея.  След като преминете тази точка, тогава за съжаление наистина няма нищо, което можете да направите, освен да съзерцавате спагетираната съдба, която ви очаква.

Въпреки че някои черни дупки понякога се „оригват“, изхвърляйки погълнатата материя обратно в космоса, но това не би било много полезно за вас.

Бизнес Видео Подкаст