Мъж, с по-малко от $1 в сметката, предлага $200 млн., за да спаси космическа компания

Свят

Комисията за ценни книжа и борси твърди, че компанията е жертва на измамна схема

 

Мъж, роден във Форт Уърт, Тексас, е изправен пред сериозни обвинения, след като Комисията за ценни книжа и борси (SEC) в САЩ обяви планове да го съди за предполагаемо подаване на „фалшива оферта“ от 200 милиона долара за закупуване на вече несъществуващата космическа компания Virgin Orbit, казва FOX Business.

SEC твърди, че Матю Браун и неговата компания, Matthew Brown Companies, са участвали в измамна схема за подаване на фалшива оферта за инвестиране на 200 милиона долара във Virgin Orbit Holdings, която някога е била листвана на NASDAQ под символа VORB.

Снимка: iStock

В жалбата се твърди, че на 19 март 2023 г. Браун е подал офертата, тъй като Virgin Orbit е била близо до обявяване на фалит.

Съобщава се, че Браун е казал на главния изпълнителен директор на компанията, че е инвестирал стотици милиони долари от своя „личен капитал“ в космически компании и за да докаже, че офертата му е легитимна, той изпратил на Virgin Orbit „фалшива екранна снимка“ на банковата сметка на компанията си, която показвала баланс от над 182 милиона долара.

Но в действителност банковата сметка е съдържала по-малко от 1 долар.

SEC твърди, че Браун е казал на космическата компания, че има диплома по право от Южния методистки университет в Далас, въпреки че никога не е завършил колеж.

Все пак офертата изтече в медиите и цената на акциите на Virgin Orbit се повиши с 33,1%.

Твърди се, че Браун е подписал споразумение за неразкриване на информация с Virgin Orbit относно сделката, но по-късно се появи в CNBC на 23 март 2023 г., за да говори за офертата и да популяризира себе си и компанията си като инвеститори на рисков капитал с „позиции в над 13 космически компании“.

SEC твърди, че по това време Браун е имал отрицателна нетна стойност и не е имал никакви участия, минали или настоящи, в космическата индустрия.

На 4 април 2023 г. Virgin Orbit подаде молба за банкрут, а на 2 май 2023 г. компанията беше извадена от борсовия индекс NASDAQ.

Браун пусна изявление в отговор на съдебния иск на SEC, отричайки обвиненията и твърдейки, че жалбата е изпълнена с „фрапиращи грешки, измислици и пристрастни твърдения“.

Бизнес Видео Подкаст