1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Турски медии: 84 млрд. долара са икономическите загуби от земетресението

Турски медии: 84 млрд. долара са икономическите загуби от земетресението

Това заяви Турската конфедерация на предприемачеството и бизнес

Двете земетресения, които разтърсиха Турция преди седмица са нанесли щети, съответстващи на около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, според доклад, цитиран от турското издание Daily Sabah.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 удариха с интервал от девет часа в югоизточна Турция и северна Сирия на 6 февруари. Те убиха повече от 31 640 души, като се очаква броят им да нарасне значително, тъй като екипите продължават да работят в развалините.

Предвижда се бедствието да доведе до загуба от над 84 млрд. долара, заяви Турската конфедерация за предприемачеството и бизнес (TÜRKONFED), които включват 70,8 млрд. долара щети на жилищни сгради и 10,4 млрд. долара загуба на национален доход.

Снимка: Getty Images

Загубите на работната сила ще струват на турската икономика около 2,9 млрд. долара, каза той.

Хиляди сгради, включително домове и болници, бяха разрушени в 10-те провинции, засегнати от трусовете. Бедствието нанесе големи щети на пътища, тръбопроводи и друга инфраструктура в района, където живеят около 13,5 млн. души.

Оценките на TÜRKONFED се основават на земетресения от 1999 г. близо до Истанбул, оставили около 18 000 жертви. Жертвите от бедствието от миналата седмица далеч надхвърлят тези от земетресението през 1999 г.

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Махмуд Мохиелдин каза, че въздействието на земетресенията от миналата седмица върху икономическия растеж на Турция е малко вероятно да бъде толкова ясно изразено, колкото след земетресението, което удари през 1999 г.

Докато длъжностни лица и икономисти казват, че степента на разрушението все още не е ясна, земетресенията ще добавят милиарди долари разходи към бюджета на Анкара и се очаква да намалят икономическия растеж с 2 процентни пункта тази година.

Докладът на TÜRKONFED оценява щетите върху инфраструктурата, включително пътищата и електропреносните мрежи, както и върху болниците и училищата, може да доведе до бюджетния дефицит на Турция над 5,4% от БВП тази година, в сравнение с официалната прогноза от 3,5%.

Президентът Ердоган каза, че ще има бърза реконструкция на инфраструктурата и къщите.

Снимка: Getty Images

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че земетресенията са „донесли огромна трагедия на хората, но също така и много значително въздействие върху турската икономика“.

Турция е известна с това, че има много по-ниски нива на дълг от повечето страни. Въпреки това се очаква щетите от земетресението също да засегнат производството в засегнатия регион, което се оценява на 9,3% от БВП на страната.

Югоизточният регион, засегнат от земетресението, представлява 8,5% от износа на Турция и 6,7% от вноса. Икономисти обаче казват, че земетресенията едва ли ще засегнат търговския баланс на Турция, тъй като се очаква износът и вносът да спаднат.

Правителството обеща около 100 млрд. лири помощ за региона и Ердоган каза, че властите скоро ще започнат възстановяването. Той добави, че правителството има за цел да построи жилища в рамките на една година за онези, които са останали без дом в 10-те засегнати провинции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии