1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Растяща инфлация заплашва Турция след разрушителните земетресения

Растяща инфлация заплашва Турция след разрушителните земетресения

Турската икономика е ударена в момент, в който Ердоган се подготвя за избори в страната през май

Икономическата ситуация в Турция може да се влоши в следствие на земетресенията, които се случиха на 6 февруари. Експерти са категорични, че ще отнеме месеци преди да се изчислят точните загуби за икономиката, но ранните оценки на щетите сочат нарастваща инфлация и бюджетни рискове.

Въпреки че е твърде рано да се прецени точното въздействие на трусовете върху турската икономика, която е на стойност 819 милиарда долара, спадът в цените на акциите и скокът в доходността на облигациите показват опасения от значителен удар върху растежа на брутния вътрешен продукт, заедно с разхлабване на фискалната позиция на страната.

В същото време рейтинговата агенция Fitch излезе с прогноза, че фаталното земетресение, довело до десетки хиляди жертви и разрушени до основи сгради в Турция и Сирия, може да причини икономически загуби, които да надхвърлят 4 млрд. долара.

Снимка: Reuters

Разходите за това бедствие удрят турската икономика в момент, когато турският президент Реджеп Ердоган се подготвя за избори в страната през май. Лидерът ще бъде подложен на още по-сериозен натиск да разкрие планове за увеличаване на разходите, за да се възстановят щетите от бедствието в страната.

 „Ние правим първоначална груба оценка, че публичните разходи за земетресенията в понеделник може да са еквивалентни на 5,5% от БВП“, пише икономистът на Bloomberg Селва Бахар Базики.

Задачата да се оценят ефектите от земетресенията се усложнява от ролята на региона в икономиката на Турция. На пръв поглед 10-те най-сериозно засегнати провинции представляват сравнително малка част от БВП.

Въпреки това, някои от тях също образуват индустриален и селскостопански коридор, който играе ключова роля за развитието на Истанбул и други по-големи градове. Прекъсванията на дейността в 10-те района може да свият между 0,3% и 0,4% от БВП на страната.

Според експерти единствено с помощ от международната общност Турция може да се справи с възстановяването от унищожителните земетресения. Освен, че е изправен пред икономически предизвикателства, Ердоган ще трябва да се заеме и с прокарване на сериозни реформи, които да прекратят практиката за некачествено строителство на сгради в страната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии