1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Турската борса спря търговията на фондовите пазари заради земетресението

Борсовият оператор не каза кога ще бъде възобновена търговията

Турската фондова борса спря търговията с акции и фючърси след двете опустошителни земетресения, които удариха югоизточния регион на страната, казва турското издание Daily Sabah.

Съобщението дойде след като бенчмарк индексът BIST 100 падна с около 7% в рамките на първия час от търговията на Истанбулската борса в сряда.

Снимка: EPA

Борсовият оператор не каза кога ще бъде възобновена търговията.

Съобщение за първото прекъсване за целия пазар беше издаден в рамките на минути след отварянето в сряда, след като референтният индекс спадна с 5%, продължавайки загубите, след като 10 турски града, заедно с части от съседна Сирия, бяха ударени от две мощни земетресения в понеделник.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бенчмарк индексът BIST-100 отвори със спад от 0,52% и беше спрян на 7,09%, докато банковият подиндекс падна с 6,03%, преди търговията на борсата да бъде спряна.

Броят на жертвите от земетресенията в понеделник в Турция нарасна до близо 8 хил. в сряда сутринта, съобщи Службата за управление на бедствия.

Снимка: EPA

Турската лира се срина до рекордно ниво веднага след земетресението. 1 долар струваше близо 19 лири. По-късно валутата се възстанови от спада, но турската икономика изпитваше сериозни затруднения и  преди сполетялото ги бедствие инфлацията в страната достигна 57,68% на годишна база.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии