1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Турската икономика забуксува

Свят

Разходите на домакинствата са се увеличили сериозно

Турският икономически растеж отслабна рязко през третото тримесечие на настоящата година. Причината е, че високата инфлация и глобалното забавяне натежаха върху вътрешното и външното търсене, показват официални данни на Статистическия институт на Турция.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви на сезонно и календарно коригирана база през третото тримесечие с 0,1% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 1,9 на сто, пише БНР.

Спрямо година по-рано експанзията на турската икономика се забави до 3,9% от 7,7% през второто тримесечие на 2022 г. Това е най-слабият темп на растеж след драматичното свиване на БВП с 10,4% през второто тримесечие на 2020 г. в разгара на глобалната коронавирусна пандемия. Растящата инфлация и обезценяващата се турска лира оказват влияние върху вътрешното търсене и инвестициите, докато глобалното икономически забавяне при основните търговски партньори на страната влияе негативно на външното търсене на турски стоки и услуги.

Разходите на домакинствата се увеличиха с по-бавно темпо от 19,9% (спрямо 22,5% през второто тримесечие), а инвестициите се свиха с 1,3%, отчитайки първо понижение от година насам и след растеж с 5% през второто тримесечие.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии