1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Лекарствата в Турция поскъпват с 30%

Финанси

Главна причина е голямото пазаруване от българи на медикаменти там, твърди фармацифт

Имам информация, че с до 30 на сто се увеличават цените на медикаментите в Турция, обяви маг.-фарм. Христо Бургазлиев, председател на Комисията по етика и качество към Регионалната фармацевтична колегия в Бургас.  

По думите му заради голямото търсене от български граждани на лекарства в Турция, цените там започват да растат осезаемо.

"Много от пациентите не разчитат на намалението от НЗОК, тъй като дори и с него, лекарствата от Турция пак излизат по-изгодни. Давам пример с медикамент за захарен диабет тип 2, който е нов – у нас цената му е 96 лева, като се реимбурсира от НЗОК минимално. Същият този медикамент в турските аптеки струва 32 лева", каза Бургазлиев пред БТА.

Според него бургаските аптеки отчитат леко повишаване в търсенето на хранителни добавки за имунна защита през есенния сезон. С това обаче нараства и цената, макар и минимално. При някои от тези добавки поскъпването достига един лев. Търсенето им е голямо и цените им са доста високи, но това е разбираемо тъй като те не се регулират, добавя той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии