1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Тези икономики процъфтяват заради войната в Украйна

Свят

Руски мигранти се установяват и влагат пари основно в три държави

Докато много икономики страдат от въздействието на руската инвазия в Украйна, няколко избрани държави се възползват от притока на руски мигранти и съпътстващото ги богатство.

Грузия, малка бивша съветска република на южната граница на Русия, наред с Армения и Турция, са страните, чиито икономики процъфтяват на фона на продължаващите сътресения, пише cnbc.com.

Най-малко 112 000 руснаци са емигрирали в Грузия тази година, според доклади. Първата вълна от почти 43 000 пристигна след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, докато втора вълна - чийто брой е по-трудно да се определи - навлезе след военната мобилизация на Путин през септември.

Първоначалната вълна в страната представлява почти една четвърт (23,4%) от всички емигранти извън Русия до септември, според онлайн проучване сред 2000 руски мигранти, проведено от изследователската група Ponars Eurasia. По-голямата част от останалите руски мигранти са избягали в Турция (24,9%), Армения (15,1%) и нецитираните „други“ страни (19%).

Напливът оказа огромно въздействие върху икономиката на Грузия - която тръгна нагоре след забавянето си заради Covid-19.

Международният валутен фонд сега очаква икономиката на Грузия да нарасне с 10% през 2022 г., след като преразгледа отново оценката си този месец и утрои прогнозата си от 3% от април.

МВФ също така предвижда 5% ръст на Турция тази година, докато Армения се очаква да нарасне с 11% на фона на „големия приток на външни доходи, капитал и работна ръка в страната“.

Между февруари и октомври руснаците са прехвърлили 1,412 милиарда долара по сметки в Грузия – повече от четири пъти над 314 милиона долара, прехвърлени през същия период на 2021 г., според Националната банка на Грузия.

Междувременно руснаците откриха повече от 45 000 банкови сметки в Грузия до септември.

Едно от най-видимите въздействия на новопристигналите е върху пазара на жилища в Грузия. Цените на имотите в столицата Тбилиси са се повишили с 20% на годишна база през септември, а сделките са се увеличили с 30%, според грузинската банка TBC. Наемите скочиха със 74% през годината.

На други места 12 093 нови руски компании са регистрирани в Грузия от януари до ноември тази година, повече от 13 пъти повече от общия брой, създаден през 2021 г., според Националната статистическа служба на Грузия.

Подобно на Армения и Турция, страната се съпротивлява на налагането на западни санкции срещу държавата, оставяйки руснаците и техните пари да се движат свободно през нейната граница.

Турция, от своя страна, е предоставила разрешителни за пребиваване на 118 626 руснаци тази година, според правителствени данни, докато една пета от продажбите на имоти в чужбина през 2022 г. са били от руснаци. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии